НОВИНИ


"Уроците на Блага" във Вършец - ало-измамници оскубаха с 69 500 лв възрастна жена

0 4364 07.12.2023
Ало-измамите не спират

Жена на 59 години от Вършец е била въведена в заблуждение, че помага на мъж да си плати съдебни разноски по уж предизвикана от него пътна катастрофа в чужбина и е дала 69 500 лева на телефонни измамници, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Явно жената не е гледала известния филм "Уроците на Блага" и е предоставила огромната сума.


В периода от 14 септември до 4 октомври 2023 година потърпевшата била заблуждавана от неизвестен мъж, че му помага по водени срещу него дела. Тя изтеглила четири кредита от различни финансови институции на обща стойност 69 500 лева. Всичките пари тя предала на два пъти на непозната жена, направила и два превода чрез дружество за онлайн транзакции. След това връзката с нея, която била извършвана чрез телефонни обаждания и видео разговори, както и чрез приложения за интернет комуникация, била прекратена. След като дълго очаквала поредното обаждане, но такова нямало, на 6 декември жената подала жалба в полицията.

 

По случая е започнато разследване. От полицейската дирекция в Монтана съобщиха, че дадената при поредната телефонна измама в Монтанско сума е рекордна за региона в историята на подобни престъпления.

 

От полицията в Монтана разказаха, че измамите трудно се разкриват, тъй като измамниците използват телефонни номера с предплатени карти на оператори в чужбина, които не се водят на името на конкретен човек. Най-често полицията залавя т.н. „мулета“ или „куриери“, които вземат парите от жертвата, но до самите измамници не се стига, тъй като и куриерът не ги познава лично. Въпреки това има и много разкрити измами, по които има присъди, уточниха дирекцията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама