НОВИНИ


Тагарев: 300 военнослужещи от Сухопътните войски и Специалните сили подпомагат МВР при навлизане на мигранти

3 5128 07.12.2023
Тагарев: 300 военнослужещи от Сухопътните войски и Специалните сили подпомагат МВР при навлизане на мигранти

"Операцията на Българската армия по подпомагане на органите на МВР за противодействие на незаконното навлизане на мигранти на територията на страната започна на 1 ноември 2021 г. Към настоящия момент в нея участват над 300 военнослужещи от Сухопътните войски и Специалните сили с над 60 леки и товарни автомобили с повишена проходимост". Това заяви министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев.


"Ценя високо усилията на Българската армия за предотвратяване на нелегалното навлизане на мигранти. Днес бях в Малко Търново, където се запознах отблизо с работата на Силите за Специални операции на границата и за пореден път се убедих, че са професионално подготвени за изпълнение на възложените им задачи. Резултатите от брифингите на командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев и на командира на 61-ва механизирана бригада от Сухопътни войски бригаден генерал Маргарит Михайлов показват безценния принос на Българската армия към общите усилия на държавата за охрана на границата и възпрепятстване на нелегалната миграция", написа той във Facebook.


"Операцията на Българската армия по подпомагане на органите на МВР за противодействие на незаконното навлизане на мигранти на територията на страната започна на 1 ноември 2021 г.

 

Към настоящия момент в нея участват над 300 военнослужещи от Сухопътните войски и Специалните сили с над 60 леки и товарни автомобили с повишена проходимост.

 

Съвместно със служители на Гранична полиция те провеждат съвместни патрули и наблюдение, както и превоз на задържани лица. Военнослужещите изпълняват и задачи по анализ, планиране, разузнаване и предотвратяване на незаконното навлизане на мигранти. Правата и дейностите по задържане на незаконно преминалите държавната граница са на представителите на Гранична полиция", пише още Тагарев.

 

Думите на министъра идват след ветото, което президентът Румен Радев наложи върху решението на българския парламент България да предостави безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника.

 

В мотивите към ветото е отбелязано, че "предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони".

 

Вчера Тагарев уточни, че БТР-ите са тежки машини и скъпи за поддръжка. “За охрана на границата трябва високопроходима техника”, каза той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама