НОВИНИ


Депутатите от здравна комисия искат Хинков да оттегли акта, с който уволнява шефа на “Пирогов”

4 4674 07.12.2023
Депутатите от здравна комисия искат Хинков да оттегли акта, с който уволнява шефа на “Пирогов”

Комисията по здравеопазване в Народното събрание взе решение министърът на здравеопазването да оттегли акта, с кой уволнява шефа на “Пирогов”. Това ще продължи, докато тече проверката в болницата.


Това заяви депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов.

 

По думите му решението на депутатите на комисия е по-скоро декларативно, отколкото с юридически характер.

 

Това решение по-скоро има характер на послание, отколкото някакъв юридически характер. Към този етап съдът е спрял вписването на новия директор. Това е компетентният орган. Ако той каже "да", Агенцията по вписването е длъжна да впише новото ръководство, заяви Пандов.

 

Депутатът от ПП - ДБ коментира и изказването на министъра на финансите Асен Василев, който е и съпредседател на "Продължаваме промяната", от вчера, когато Василев обяви, че "ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, най-правилно е да си подаде оставката".

Асен Василев не е човекът, който може да прецени дали здравният министър да подаде оставка. Това са акад. Денков и Мария Габриел, които могат да решат да дали да освободят министъра. Градусът на политическото напрежение трябва да бъде намален, подчерта Васил Пандов.

 

Попитан дали здравният министър трябва да бъде жертван в името на намаляване на напрежението в управляващото мнозинство, той заяви: "Не мога да кажа дали министър Хинков трябва да бъде жертван. Миналата седмица бяха жертвани управителят и подуправителят на НЗОК в името на националните приоритети – приемането на бюджета и промените в Конституцията. Независимо дали Хинков печели или губи, бюджетът е национален приоритет".

 

"Това е поредната точка на кипене, но тук има няколко основни въпроса, които трябва да се решат от мнозинството. Те са свързани с механизма за вземане на решения, предстоящото приемане на бюджета и на конституционните промени. Виждам решимост. Мисля, че колегите от ГЕРБ-СДС и ДПС проявят разум и не мисля, че ще се отклонят. А въпросът за министър Хинков е в ръцете на премиера Денков и Мария Габриел, каза още депутатът от ПП – ДБ".

 

Уволненият от министър Христо Хинков директор ще продължи да изпълнява длъжността, докато съдът не се произнесе имало ли е нередности в "Пирогов".

 

Изпълнителният директор на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров бе освободен от поста си на 5 декември.

 

След това Софийският градски съд спря вписването на промяната в членовете на Съвета на директорите и изпълнителния директор на "Пирогов", но само докато се реши дали исковата молба на стария директор, с която оспорва решенията за освобождаване, е допустима и основателна.

 

Днес на комисия депутатите с 10 гласа "за", 3 "против" и 4 въздържали се, решиха да притиснат здравното министерство да отмени издадения протокол за отстраняването на Димитров, до произнасянето на всички компетентни органи, които го проверяват.

 

Решението на комисията не може да отмени решението на здравния министър. Комисията възлага на министъра да извърши това до приключване на проверките от външните одити, заяви шефът на здравната комисия в НС Костадин Ангелов след приключване на извънредната комисия заради скандала "Пирогов".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама