НОВИНИ


Близо 170 издателства с над 100 хиляди заглавия на 50-ия Софийски международен панаир на книгата

1 4509 07.12.2023
Близо 170 издателства с над 100 хиляди заглавия на 50-ия Софийски международен панаир на книгата
Афиш на събитието

Тазгодишното издание на 50-ия Софийски международен панаир на книгата вече е факт. Културното мероприятие в НДК беше официално открито на 05.12.2023 г. На форума, организиран от Асоциация “Българска книга”, се представят близо 170 издателства с над 100 хиляди заглавия за деца и възрастни. “Създаваме истории. Създаваме история” е мотото на събитието, което ще се проведе до 10 декември.


Първият международен панаир на книгата в страната е проведен през 1968 г. с довода - увеличаване на контактите. Така София става петия европейски град домакин на книжен форум на международно равнище след Лайпциг, Варшава, Франкфурт и Белград. Оттогава фестивалът не се е провеждал само пет пъти, като последният е през 2020 г. заради коронакризата.

 

Във връзка с юбилея организаторите са предвидили широка палитра от активности и изненади за читателите.

 

Освен да се снабдят с различни интересни литературни произведения, посетителите ще имат възможността да се срещнат с автори, илюстратори и преводачи от цял свят.

 

Навръх студентския празник, 8 декември, от 18 часа, на щанд 212 (издателство „Персей“) поетът Добромир Банев ще се срещне със свои почитатели и ще раздава автографи. Последната му книга с любовна лирика „Всички дни ще се казват неделя“ стана бестселър още преди официалната премиера, която се състоя преди две седмици в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Стотици гости уважиха събитието, а Централното фоайе на библиотеката се оказа твърде тясно за присъстващите. Любовта може и да е странен случай, но сме благодарни за всяка споделена секунда. Каквато и любов да сме преживели, обричаме я на незабрава – като детство, което също никога няма да си отиде, четем в анотацията на „Всички дни ще се казват неделя.

 

Среща с автограф ще има и с още автори на издателство „Персей“. На 10-и декември от 12 часа ще имате възможност да се видите с Ивелина Радионова, написала „Вълшебство за Коледа“, „Алтъна“, „Обич“ и „До Боянския майстор“, а на същата дата от 14 часа – с Боян Боев, създал колоритните и много български книги „Сайбиевата невеста“, „Последна молитва“ и „Двайсет гроша“.

 

Сред акцентите са "Крадец на обич" – шедьоврите и последните стихове на Евтим Евтимов, "Проектът Матусал" – ексклузивният нов трилър на Том Егеланд, финалният, пети том на историческата поредица "Последният викингски крал" на Ян-Уве Екеберг, страхотният приказно-криминален роман "Изчезналата звезда" и литературният шедьовър "Вещица" на отличения с Толстоевата награда (Източен Букър) македонски писател Венко Андоновски.

 

В рамките на Панаира на книгата ще се проведе и единадесетото издание на Софийски международен литературен фестивал. В съсредоточието на събитието са скандинавските писатели - Ия Йенберг, Нарине Абгарян и Дефне Суман са само част от 16-те големи имена, които ще се срещнат с българските читатели.

 

По време на книжния фестивал ще вземат участие и водещи имена от областта на хуманитаристиката. Едно от ключовите присъствия ще бъде на Франко Морети - един от водещите изследователи на световната литература.

 

За младите читатели е Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи, който се провежда за седма поредна година. Сред част от гостите на събитието ще бъде Вал Стоева - създателката на наградата за детски книги "Бисерче вълшебно" и Искра Джанабетска от платформата "Книговище".

 

Писателят Теро Миелонен ще представи основните инструменти и методи, използвани от учените в книгата "Аз ще бъда учен".

 

Теодора Димова ще представи новия си роман "Не ви познавам", който е своеобразно продължение на романа "Поразените".

 

Биография на предприемача и милиардер Илон Мъск, дело на журналиста и писател Майкъл Влисмас, ще бъде представена по време на панаира. "Рискувай всичко" прави своеобразен психологически профил на Мъск, като за целта задълбава и в турбулентното му детство, сложните отношения с баща му и трудностите, през които преминава като подрастващ.

 

Георги Камарашев


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама