НОВИНИ


Бойко Ноев: България трябва да си откупи "Лукойл", за да не бъде клатена

21 5551 07.12.2023
Бойко Ноев: България трябва да си откупи
Бойко Ноев

"Парламентът трябва да възложи на българското правителство да проведе преговори за придобиване на собствеността върху "Лукойл". Това заяви Бойко Ноев, бивш министър на отбраната.


"България трябва да си откупи "Лукойл". На България трябва първо да се предложи покупката на "Лукойл" - на държавата, не на частно лице", категоричен бе той.

 

Според него това е начинът спокойно след това държавата да се разпорежда в наш интерес.

 

"България трябва активно да се намеси в тези процеси и да каже, че ако се продава, ние ще решаваме на кого", смята Ноев. За да се случи това, по думите му Лукойл трябва да бъде обявен за стратегически актив.

 

"Лукойл" има огромно значение за националната сигурност. Той е мощен инструмент, с който България може да бъде клатена", каза Ноев.

 

"Битката за България тепърва предстои и значението за "Лукойл" е огромно", заяви той. "Русия не е глупава държава, разбира, че е по-добре да излезе организирано. "Лукойл" и азерската компания "Сокар" са много близки, те са почти едно и също. Ако "Сокар" купи рафинерията в Бургас, а българката държава седи и гледа, не виждам по-голяма заплаха за националната ни сигурност".


"Русия и Турция са били съперници в нашия регион, но в момента те са съюзници по много въпроси".


“В момента се случва един недопустим отказ на държавата от отношение към бъдещето на "Лукойл". Преди два дни за първи път "Лукойл" призна, че обмисля продажба, а ние се занимаваме с "Пирогов", с дерогация. Това отношение към този стратегически актив на България е непростимо", заяви той.


"Може ли за продажбата на "Лукойл" да се говори все едно продаваме картофи?", пита Ноев.

 

"Игрите с дерогацията могат да бъдат причислени към това, което хората наричат лъготене. Тази дъвка не може да продължи", посочи още бившият министър на отбраната.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама