НОВИНИ


Руски съд удължи ареста на трима адвокати на Навални

5 4275 07.12.2023
Руски съд удължи ареста на трима адвокати на Навални
Руският опозиционер Алексей Навални БГНЕС

Руски съд остави в ареста за още три месеца трима адвокати на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални. Тримата адвокати са обвинявани в принадлежност към екстремистка група, съобщи Ройтерс.


Адвокатите Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липцер са обвинени, че са използвали достъпа си до Навални, за да му позволят да извършва екстремистка дейност зад решетките, като предавали материали от него до негови поддръжници.

 

Самият Навални категорично отхвърли тази идея, определяйки я като нелепа. След ареста на адвокатите през октомври, симпатизантите на Навални нарекоха това опит той да бъде изолиран още повече в затвора и да му се попречи да общува с външния свят.

 

Миналия месец руският финансов надзор включи и тримата адвокати в регистъра на "терористите и екстремистите", въпреки че те все още не са осъдени, посочва Ройтерс. Самият Навални получи през август присъда по нови обвинения, свързани с предполагаема екстремистка дейност, и беше осъден на допълнителни 19 години към вече излежаваните 11 години и половина. Той отхвърля всички обвинения и декларира, че те са политически мотивирани и целят да анулират критиките му срещу Кремъл.

 

Кремъл отказва да коментира неговия случай. Властите казват, че прилагат закона срещу бунтари, насърчавани от Запада да унищожат нацията, пише Ройтерс.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама