НОВИНИ


Ректорът на СУ: Крайно време е да започнем сериозен дебат за това как да променим финансирането в образованието

3 5399 07.12.2023
Ректорът на СУ: Крайно време е да започнем сериозен дебат за това как да променим финансирането в образованието
Ректорът на СУ проф. Георги Вълчев Стопкадър: Bulgaria ON AIR

"Крайно време е да започнем сериозен дебат за това как да променим финансирането в образованието. Обсъждат се различни варианти. Надявам се от следващата година да достигнем до един нов модел, който да спре философията "парите следват студента". Трябва да сложим акцент върху качеството, трябва да се правят изследвания както в природните науки, така и в хуманитарните, и социалните. Изследователската работа гарантира добра подготовка. Трябва да се преосмисли нова политика в областта на капиталовите разходи."


Това заяви ректорът на Софийски университет "Свети Климент Охридски" проф. Георги Вълчев в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Според него реформата във висшето образование е била в ход, "но инфлацията създаде усещане, че е забуксувала". По думите му няма как да се реформира една система, ако е гневна и тревожна. 

 

"Пледирам да изработим нов модел, за да решим проблема със заплащането на преподавателския труд и на второ място - да решим проблема с ежедневните нужди на образователния процес", посочи ректорът на СУ.

 

"С Министерството на образованието ще намерим допирни точки. В края на годината получихме допълнителни средства, с които ще можем да решим някои от най-неотложните проблеми. Нашите сгради са доста стари, няколко от тях са паметници на културата с национално значение. Непрекъснато трябва да влагаме, за да създаваме приятелска среда", каза още проф. Вълчев.

 

Запитан колко пари са необходими за реновираме, той отговори, че е нужно устойчиво финансиране поетапно в годините напред. По думите му предварителните отчети за обсерваторията са около 800 хил. лв.

 

"Получаваме безкрайно малко средства за капиталови разходи. Това е така, защото в областта на висшето образование капиталовите разходи не бяха добре калкулирани като бюджет. Ще полагаме всички усилия да търсим допълнителни средства за финансиране", допълни ученият.

 

"Една от най-важните задачи е да успеем да решим тежките проблеми, свързани с материалните бази, някои от тях са пред катастрофа. Ще се опитаме в сравнително кратки срокове да въведем добра администрация", отбеляза ректорът на СУ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама