НОВИНИ


Спомени от един пандемичен 8-ми декември: Кога има имен ден Нептун?

0 4163 08.12.2023
Спомени от един пандемичен 8-ми декември: Кога има имен ден Нептун?
Статуя на Нептун, бог на морето в римската митология

Беше 8-ми декември 2020 година, когато някъде в Българската патриаршия позвъня телефон. Какъв е бил звънът на рингтона не е ясно, но е ясно какъв беше поводът за вечерното притеснение. Един въпрос мъчеше три дами - кога има имен ден Нептун.


Обикновено спомените около 8-ми декември са мъгливи заради количествата алкохол, консумирани на глава от населението до 25 години. Обикновено са свързани и с малко по-различни истории от настоящата. 2020 година обаче беше пандемична, а тогава нищо не се случваше както по принцип се случва. 


Споменът относно мерките срещу разпространение на вируса в този конкретен ден вече не е съвсем ясен, поради очевидната причина, че не е особено пресен. Фактът обаче, че трите дами - студентки, празнуваха студентския празник посредстом технологичните възможности на съвременния свят (разбирайте, видеоразговаряха в някоя платформа), показва, че вероятно са били възпрепятствани да изпият по два-три литра вино в заведение. 


И така, около 21:00, а може би 22:00, а може би преди това - 20:00 часа (времето и пространството по време на пандемията бяха относителни), някъде в коридорите на Българската православна църква позвъня телефон. Женски глас попита от слушалката: “Прощавайте, мъчи ни един въпрос - кога има имен ден Нептун?”. Отговор - поне съдържателен, не последва. Последва препращане към католически свещеници, които биха могли да им дадат отговор.


Нептун, оказва се, е реален човек, брат на приятелка, която пък е приятелка на една от трите събрали се приятелки. Дълга верига. И, оказва се, този Нептун не знае кога празнува имен ден. В точно този 8-ми декември на 2020 година трите студентки стигнаха до заключението, че логиката е да е на Никулден. 


И така, две години по-късно трите студентски вече не са студентки, но пък все още питат - кога празнува имен ден Нептун? 

 

А също честитят празника на всички студенти!

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама