НОВИНИ


"Неконтролируемата власт ражда това, с което се борим". Бербатов официално обяви кандидатурата си за президент на БФС

8 4226 08.12.2023

Футболната легенда Димитър Бербатов официално обяви днес кандидатурата си за нов председател на Българския футболен съюз. В рамките на пресконференция Бербатов призова за прозрачен Конгрес без измами в избора.


"Обяви се датата на Конгреса, следователно е напълно нормално и професионално аз, излизайки пред футболната общественост, да обявя кандидатурата си президент на БФС. Да представим част от основните принципи и приоритети, които сме заложили в нашата програма, основните стълбове в нея", заяви Бербатов.

 

"Искаме да се опитаме така да бъде направен този конгрес, че после никой да не може да иска да го обжалва. Призовавам всички други кандидати да покажат екипите си и програмите, за да може всички ние заедно да се обединим за провеждането на този бъдещ прозрачен конгрес", допълни Бербатов.

 

Като основни акценти от своята програма, Бербатов наблегна на приоритезирането на българските футболисти, ограничаването на чужденците извън ЕС, по-високите телевизионни права, нов формат на първенството и отделяне на професионалния футбол от БФС и прехвърлянето му към Професионалната лига, предаде dsport.

 

"Това, към което се стремим са прозрачност, професионализъм и партньорство. Ще търсим партньорство с държавата и с хората, които искат да работят за бъдещето на футбола“, каза Бербатов.

 

"Трябва да има мандатност на президента. Това е едно от най-важните неща. Неконтролируемата власт ражда това, с което се борим в момента. Мандатността е задължителна", посочи той.

 

"Без президенти в Изпълкома на БФС. Трябва да се анализира админситративния капацитет на БФС. Ще има плавен преход, в който да обучим кадри, които да бъдат в Професионалната лига, които да помогнат на клубовете да създадат Изпълком и да създадат продукт“, заяви Бербатов.

 

"Президентите ще могат да моделират продукта и той да им носи приходи. Телевизионните права не трябва да отиват част от тях в БФС. Телевизионните правата трябва да бъдат много по-високи. Клубовете получават съвсем малка част от тези финанси. За мен това е несправедливо", заяви още бившият нападател.

 

"Повече български футболисти, което постоянно го говорим. Това ще бъде едно от нещата, които лично аз ще държа да се случи. Бонусна система за използване на повече български футболисти. Да се опитаме така, че този продукт, който отборите ще развиват, да ги убедим, че това е бъдещето – развитието на повече наши футболисти. Контрол на чужденците извън ЕС, които играят при нас. Извън ЕС - до трима футболисти да играят. Знаем какво трябва, за да си чужденец в друга държава. Те наистина трябва да бъдат много по-добри от нашите момчета. Ако даден клуб има желание да използва повече от трима футболисти извън ЕС, ще има такса лукс и ще се заплаща определена цифра за четвъртия играч, за петия и за шестия, ако имаш възможност да си го позволиш. Приходите в последствие, които се събират се разпределят по пера. Така ще се генерират повече приходи. Целта е повече български футболисти“, каза още Бербатов.

 

"Част от аматьорските клубове се чувстват пренебрегнати. Те трябва да получават приходи, за да могат да покриват разходите, които имат. Те трябва да могат да развиват този аматьорски футбол. Няколко слайда сме откроили за аматьорския футбол, защото той ни е много важен. Повече млади футболисти трябва да играят в Трета лига, да започват задължително. Целта е да засяваме повече семена, за да имаме след това по-добри плодове", каза Бербатов.

 

"Трябва да има категоризация на школите в България. Треньорите при децата са едно от най-важните звена, но кой тренира и обучава треньорите. Женски футбол, нещо което беше пренебрегнато толкова много години. Говорили сме с румънския ни колега. Ще вземем пример. Наясно сме със стълбовете, които ще ни бъдат пример. Минифутболът – знам колко е важно в развитието на даден футболист, на децата", разкри още той.

 

"Много е важно да има сътрудничество с държавата. Трябва да представим какво възнамеряваме да правим и какво те искат. Когато търсим помощ от държавата, тя трябва да ни отвори вратите и да каже, да, нека да работим заедно. Новопостроеният стадион на Ботев Пловдив виждате каква емоция генерира. Това дава нов тласък и импулс за развитието на футбола", каза Бербатов.

 

"Ние гледаме от други държави. Държавите се развиват, строят и надграждат. Начините на финансиране ги има, трябва да има желание. БФС трябва да движи целия процес", заяви Бербатов.

 

Той допълни, че едно от основните пера ще бъде реновиране и изграждане на надеждна инфраструктура.

 

Ще бъде обърнато внимание и на съдийството в България.

 

ФрогНюз

 

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама