НОВИНИ


Премиерът: Защо да освобождавам Хинков?

4 4079 08.12.2023
Премиерът: Защо да освобождавам Хинков?
Акад. Николай Денков БГНЕС

"Необходимо е да изчакаме АДФИ и Прокуратурата да обявят становището си по казуса с болница "Пирогов". Ако здравният министър Христо Хинков има основания, значи той е действал правилно и директорът на лечебното заведение трябва да понесе съответните санкции. Обратно – ако се окаже, че основанията, които са представени, не са подкрепени от проверяващите институции, значи проблемът е при министъра". Това каза премиерът Николай Денков пред журналист за скандала около най-голямата спешна болница у нас.


"Защо да освобождавам Хинков, без да знам какъв е резултатът. Ако се окаже, че той има основания, тогава трябва да бъде поздравен за това, че се грижи да бъдат опазени средствата, които се дават за лечение на болните. Ако се окаже, че е действано неправомерно, министърът значи си е свършил работата”, допълни Денков.

 

Относно дерогацията, премиерът поясни, че се радва, че аргументите и разумът са намерили място при дискусиите.

 

"Това, което видяхме – опити да се стресира работата на "Лукойл" чрез дерогация за три дни със сигурност биха могли да стресират пазара на горива. И опитвахме да избегнем това през цялото време”, е позицията му.

 

Денков заяви, че евентуална сделка за „Лукойл” няма да стресира пазара на горива в страната.

 

На въпрос дали управляващото мнозинство е стабилизирано, той отговори: "Вече свикнах всеки ден да очаквам какво ли не. Гледаме си работата, вървим по управленската програма. Каквито проблеми има да решаваме, ги решаваме. Такъв е светът, в който живеем. Важното е да си свършим работата”, допълни премиерът.  

 

На 5 декември стана известно, че е освободен от поста директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров. Дни преди това здравният министър проф. Христо Хинков заяви, че одит, извършен в болница "Пирогов" в периода юни 2022 – юли 2023 г., демонстрира финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние.   

 

Парламентарната Комисия по здравеопазване реши вчера да възложи на министъра на здравеопазването да отмени издадения протокол, с който освобождава от поста директора на болницата до произнасянето на всички компетентни органи. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама