НОВИНИ


Никаква изненада: Путин пак ще се кандидатира за президент

3 4101 08.12.2023
Никаква изненада: Путин пак ще се кандидатира за президент

Владимир Путин отново ще се кандидатира за президент. Настоящият държавник на Русия ще участва в изборите догодина като се очаква той да спечели и така да се задържи на власт поне до 2030 г. 


Путин, който получи президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече е бил президент по-дълго от всеки друг в Русия след Сталин, изпреварвайки дори 18-годишния мандат на Леонид Брежнев.


Още миналия месец световните агенции писаха, че Путин е взел решението си да участва в изборите. За руския президент те са по-скоро формалност - с подкрепата на държавния апарат и медиите и почти никакво обществено несъгласие, добър репресивен апарат, Путин почти сигурно ще спечели.


Опозиционните политици представят изборите като смокинов лист за угасващата в страната демокрация - твърдения, които близките до Путин отхвърлят, цитирайки обществени проучвания според които настоящият президент се ползва с над 80% доверие. 

В началото на 2021 г. в Русия бе прокаран закон, който даде правото на Путин за още два президентски мандата. На теория той трябваше да се оттегли в края на настоящия си такъв - на 7 май 2024 г. Това е най-големият пакет с промени в руската конституция след нейното приемане през 1993 г., предшествано от разпадането на Съветския съюз. 

Следващите президентски избори в Русия са насрочени за 17 март.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама