СВЯТ


Съветът за сигурност на ООН гласува дали да призова за ново примирие в Газа

1 4979 08.12.2023
Съветът за сигурност на ООН гласува дали да призова за ново примирие в Газа

Съветът за сигурност на ООН трябва да се събере след няколко часа, за да гласува дали да призове за незабавно прекратяване на огъня в Газа. 


Новината за това идва два дни, след като генералният секретар Антониу Гутериш предприе безпрецедентната стъпка да се позовава на член 99 от от Хартата на организацията с призив за незабавно спиране на огъня в Близкия изток. Никой в ​​неговата роля не е правил това от десетилетия.


Този ход позволява на генералния секретар да привлече вниманието на съвета към "всеки въпрос, който според него може да застраши поддържането на международния мир и сигурност". 


Обединените арабски емирства са подготвили проекторезолюция, която ще бъде подложена на гласуване, а за приемането й са необходими поне девет гласа "за". Мнозинството от съвета отдавна подкрепя незабавно прекратяване на огъня, така че всички погледи ще бъдат насочени към съюзника на Израел в лицето на САЩ. Позицията на САЩ е, че резолюция не би била "полезна в този момент“. Необходимо е още да няма вето от страна на Русия, Китай, Франция или Великобритания.


Анализатори пишат, че това е един от най-определящите моменти за Съвета за сигурност на ООН. 


Ако съветът отново бъде блокиран да предприеме действия от постоянен член с право на вето, това ще повдигне въпроса, не за първи или последен път, дали Съветът за сигурност е подходящ за целта.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама