НОВИНИ


Украинският парламент одобри ключов законопроект, необходим за присъединяването на страната към ЕС

7 4589 08.12.2023
Украинският парламент одобри ключов законопроект, необходим за присъединяването на страната към ЕС
БГНЕС

Украинският парламент днес одобри три законопроекта, необходими за започване на преговори за присъединяването на Украйна към Европейския съюз, включително един за правата на националните малцинства, изрично искане от страна на Унгария, която се противопоставя на кандидатурата на Украйна за ЕС, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.


Народният представител Ярослав Железняк информира в приложението "Teлеграм", че членовете на парламента са гласували на последно четене законопроекта относно правата на малцинствата, като са взели предвид експертната оценка на Европейския съвет.

 

Будапеща влезе в противоречие с Киев заради рестрикциите, които според нея са наложени на правата на етническите унгарци в Западна Украйна, и по-специално по отношение на образованието.

 

Другите два приети законопроекта касаят увеличаването на персонала в Националното бюро за борба с корупцията и до предоставяне на допълнителни правомощия за Националната агенция за превенция на корупцията по отношение на проверките на имуществото.

 

"Току-що украинският парламент прие три от общо четири закона с конституционно мнозинство, определени от Европейската комисия като необходими в доклада й за разширяването на ЕС", написа заместник премиерката Олга Стефанишина в приложението "Екс".

 

Тя увери, че четвъртото изискване - закон относно лобирането - е бил одобрен от кабинета във вторник.

 

Следващата седмица 27-те национални лидери на страните от ЕС трябва да вземат решение дали да приемат препоръката на Европейската комисия да отправят покана към Киев за започване на официални преговори за еврочленство. Всяко подобно решение обаче изисква единодушна подкрепа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама