НОВИНИ


След подигравките: Махат арките пред “Св. Александър Невски”

4 4635 08.12.2023
След подигравките: Махат арките пред “Св. Александър Невски”
БГНЕС

След купищата подигравки по адрес на новата коледна арт инсталация в сърцето на София, от Столичната община обявиха - махат златните арки. Чергата, която беше поставена под тях, бе открадната малко по-рано днес. 


Столичната община (СО) ще премахне временната арка на пл. "Св. Александър Невски" и ще организира публична дискусия за създаване на модел за намеса в градското пространство, съобщават от пресцентъра на Общината във връзка с въпроси от медии, предават от Българската телеграфна агенция.

Одобрението на проекта е дадено от дирекция "Култура“ на Столичната община. Стойността на цялостната организация по начало на коледната кампания е 50 000 лв. и включва концерт, сцена, осветление, декорация.


Арката беше част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада, посочват от Общината. Тя е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма “Св. Александър Невски” в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото “Светлината в нас”. Тя включва цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата.


Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски артисти, обявени във фейсбук събитието за начало на кампанията.


Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм. За поставянето ѝ са взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на Общината към момента.


През януари Столичната община ще организира отворена експертна дискусия, в която да анализира опита и обратната връзка и да направи правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще се обсъдят най-добрите практики и ще бъдат предложени промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама