НОВИНИ


След скандали и обвинения в ненормалност: Даваме на Украйна неизправни зенитни ракети и комплекси

6 4118 08.12.2023
След скандали и обвинения в ненормалност: Даваме на Украйна неизправни зенитни ракети и комплекси
скрийншот

Депутатите решиха да предоставим на Украйна неизправни и с отпаднала необходимост зенитно - ракетни комплекси.


Проекторешението бе внесено днес от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов и група народни представители. България ще дари на Украйна "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип". 

 

От БСП на няколко пъти се опитаха да отменят гласуването, тъй като не били сигурни дали народните представители са в нормално състояние. С това социалистът Георги Свиленски директно обвини колегите си, че са под наркотична и/или алкохолна зависимост. "Не са в нормално състояние за водене на дискусия. В нормално и трезво състояние. Не е нормално на 8 декември в 17 и 30 да гласуваме такова важно решение", каза той, но и последният му опит да прекрати работата на депутатите се оказа неуспешен.

 

Председателят на парламента Росен Желязков му обясни, че искането му няма как да бъде уважено и го увери в личната си адекватност. 

"Нито една от страните, които са помогнали на Украйна до момента, не са влезли в такава война. На 29 септември казахте, че до 2-3 седмици ще направим бензина 4 лева. Затова ви моля да не изпозлвате тези лъжи", каза от трибуната Ивайло Мирчев от ПП-ДБ, като подчерта, че Путин е истинската опасност за България в момента. 

 

Явор Божанков увери, че България заема правилната страна, а не тази, която само изглежда "силната". "Този път България не застана на страната на насилника, застана на правилната страна на историята, на жертвата. "Възраждане", ако наистина знаят как свършва това, не трябва да бъдат спокойни. България зае единствената правилна цивилизационна позиция. Всеки един народен представител, който взе това решение, трябва да се гордее със себе си", посочи народният представител.

 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев излезе на трибуната, за да аргументира помощта за Украйна, но няколко пъти бе прекъснат от виковете на "Възраждане", които скандираха "Оставка" и "Довиждане".Председателят на парламента Росен Желязков го призова да не им обръща внимание и да не влиза в диалог.

 

"Украйна се нуждае от модерни въоръжения, но и от по-стари, за които има капацитет за ремонт, възстановяване и поддръжка. От 90-те години близо 40 бойни хеликоптера са изведени от арсенала на Българската армия  и сега летят по целия свят, това се е случвало включително по време на управлението на БСП", посочи той. 

 

Тагарев бе категоричен, че няма да влезем във война. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама