НОВИНИ


ЕС наложи санкции на двама лидери на "Хамас"

1 4293 08.12.2023
ЕС наложи санкции на двама лидери на
Личен архив

Европейският съюз наложи санкции на двама високопоставени представители на военното крило на палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде Франс прес, цитирана от БТА.


Съветът на ЕС съобщи днес, че в черния списък са добавени Мохамед Дейф и Маруан Иса от ивицата Газа. Санкциите включват замразяване на евентуалните активи на двамата под юрисдикцията на Европейския съюз и забрана на тяхното финансиране. 

 

Решението е част от отговора на ЕС "на заплахата, която представляват "Хамас" и неговите брутални и безразборни терористични атаки, извършени в Израел на 7 октомври 2023 г.", се подчертава в комюникето.

 

Мохамед Дейф е описан като главния командир на военното крило на палестинското ислямистко движение, а Маруан Иса - като негов заместник. Двамата са на по 58 години. 

 

Имената им бяха добавени в санкционния списък, който ЕС започна да съставя през 2001 г. след атентатите на 11 септември в Съединените щати и редовно актуализира. "Хамас" като организация вече е част от него, отбелязва АФП.

 

Палестинското ислямистко движение е признато за терористична група от Европейски съюз, както и от Съединените щати, Канада и Израел.

Очаква се ЕС да наложи нови санкции срещу "Хамас" през следващите седмици, заяви пожелал европейски анонимност представител, цитиран от Ройтерс.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама