НОВИНИ


Министър Хинков: Ще се консултирам с юристите в министерството по въпроса с оставката ми

3 4355 08.12.2023
Министър Хинков: Ще се консултирам с юристите в министерството по въпроса с оставката ми
скрийншот

Ще се консултирам с юристите в министерството по въпроса с оставката ми, защото аз съм назначен от премиера. Решението на здравната комисия за мен е прецедент. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков в предаването „Още от деня” по БНТ.


„Финансовото състояние на „Пирогов” не е каквото се описва от директора – на печалба. Отдавна се знае, че то не е добро, затова се прибягва до теглене на заем, който да погаси задължения към кредитори. Същественото е, че има нарушение на обществените поръчки от материално-отговорно лице, няма нищо лично. Аз бях длъжен да го отстраня, след като получих доклада”, обясни той.

 

По думите на министър Хинков е необяснимо, че толкова се политизира този случай, той го определи като безпрецедентен. „Става дума за сериозни финансови нарушения. Вместо да си тръгне директорът на „Пирогов”, пред него застава стена от политици, а атаките биват насочени към министъра, дори се застрашава приемането на бюджета. Самата реакция е небалансирана. Много директори са сменяни през годините, това е нормално, изведнъж се получи такава реакция. Това е необяснимо за мен. Ако се докаже, че данните на експертите в доклада са измислени, аз ще си подам оставката”, увери здравният министър.

 

„Възможно е да има апетити към поста ми. Хората не си дават сметка какво е, ако имаха – нямаше да имат такива апетити”, смята проф. Хинков. Стремежът ми е да установя и защитя справедливостта, подчерта той.

 

На въпрос дали случаят „Пирогов” е отмъщение след отстраняването на съветника на военния министър - Мустафа Емин, здравният министър заяви: „Докладът е съставен на базата на сигнал от фирмата-доставчик на храна. Това се случва седмица по-късно. Няма нищо общо със съветника на министър Тагарев. По случая бе изготвен доклад и бе предаден на военния министър”.

 

„Изготвил съм график на болниците с държавно участие, които предстои да бъдат проверени. Това не е някаква акция, такива одити се правят периодично. Ако става въпрос на смяна на директори те ще бъдат основани на сериозни закононарушения”, увери Христо Хинков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама