НОВИНИ


Проф. Радка Аргирова: Атакува ни букет от вируси

5 4567 09.12.2023
Проф. Радка Аргирова: Атакува ни букет от вируси

Букет от вируси ни атакува. Най-популярните са COVID-19, грип и респираторно-синцитиален вирус, заяви пред bTV вирусологът проф. Радка Аргирова. Грипът все още не е толкова разпространен, но той по-често удря възрастните, COVID-19 се цели по-често в децата. Тя очаква грипната вълна да ни залее в края на януари - средата на февруари.


Нови подварианти на омикрон застрашава повече възрастните и хората с хронични и белодробни заболявания. 

 

“Има няколко нови подварианта на омикрон. Има букет от няколко нови варианта, всички те се стремят да намерят уязвимото място. Има много интересно явление в биологията, което не сме наблюдавали досега – конвергентна еволюция, няколко едновременно са насочени към една и съща мишена. Всички сили са впрегнати към това вирусът да оживее. Досега не сме имали такава епидемия и толкова дълго развитие“, посочи още специалистът.

 

“Симптомите засягат най-често дихателната система, а при децата се наблюдава и кашлица. При тях много по-често има и стомашно-чревни разстройства и диария, отколкото при възрастните. При възрастните има втрисане, кашлица, внезапно начало и мускулни болки“, обясни проф. Аргирова.

Губенето на обоняние вече не се наблюдава.

 

Все още не е късно за противогрипна ваксина, посочи още проф. Аргирова и посъветва да не се пият безконтролно антибиотици.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама