НОВИНИ


Нови правила за кандидат-шофьорите влизат в сила от догодина

1 5309 09.12.2023
Нови правила за кандидат-шофьорите влизат в сила от догодина

Европейската комисия прие нови правила за кандидат-шофьорите. Те ще влязат в сила от догодина и предвиждат промени при възрастта за получаване на свидетелството.


В четвъртък транспортната комисия в Европейския парламент прие новите правила на ЕС за шофьорските книжки, които целят да подобрят пътната безопасност.

Предвижда се и възможност за получаване на шофьорска книжка за МПС с ръчни скорости, ако преди това сте изкарали такава за автоматичен автомобил.

 

Шофьорите в България, които са се обучавали и след това изкарали изпита си на автомобил с автоматични скорости, нямат право да управляват такъв с ръчни.

 

От догодина те ще имат тази възможност, но срещу допълнителни 7 часа кормуване и още един изпит, предават от Българската национална телевизия.

 

С новите правила, шофьорска книжка вече може да се получи още на 17 години, стига курсистът да е взел теоретичния си изпит и да шофира с придружител, който също трябва да отговаря на определени условия.

 

Няма да има проверка на уменията на шофьорите навършили 70-годишна възраст. Всяка страна обаче има право сама да реши дали да въведе такова изискване.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама