НОВИНИ


Историческо споразумение: ЕС на крачка от Закон за изкуствения интелект

3 4300 09.12.2023
Историческо споразумение: ЕС на крачка от Закон за изкуствения интелект

Европа постигна историческо споразумение и е на път да въведе закон, с която да се регулира употребата на изкуствен интелект. С политическото споразумение ЕС се придвижва към това да стане първата голяма световна сила, която приема подобна нормативна рамка.


Споразумението дойде след продължили близо 15 часа преговори между технологичните компании и страните-членки.

 

Споразумението изисква базовите модели като ChatGPT и AI системите с общо предназначение (GPAI) да спазват задълженията за прозрачност, преди да бъдат пуснати на пазара. Те включват изготвяне на техническа документация, спазване на закона за авторското право на ЕС и разпространение на подробни резюмета за съдържанието, използвано за обучение на системите с изкуствен интелект.

 

Вече месеци наред се говори за нужда от регулация при употребата на изкуствения интелект, а експерти призовават за отговорен подход при прилагането на този тип системи. В началото на месец ноември във Великобритания се проведе глобална среща на върха за изкуствения интелект. Бе сформиран Институт за безопасност на изкуствения интелект в Обединеното кралство.

 

В новия закон ще влезе изискване основните модели да бъдат системно оценявани.

 

Правителствата могат да използват биометрично наблюдение в реално време в обществени пространства само в случаи на инциденти с жертви, предотвратяване на заплахи и издирване на хора, запозозрени за тежки престъпления. Споразумението забранява когнитивно-поведенческата манипулация, нецеленасоченото изтриване на изображения на лица от интернет или видеонаблюдение. Потребителите ще имат право да подават жалби, а глобите за нарушителите ще варират от 7,5 милиона евро до 35 млн. евро.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама