НОВИНИ


Бившият министър на Радев като адвокат на "Лукойл": Рафинерията е притискана през последните месеци

5 4663 09.12.2023
Бившият министър на Радев като адвокат на

“Лукойл” са притискани сериозно в последните месеци. Никой не е информиран за срещите на компанията с властта. Когато всичко става потайно, това буди съмнения.


Това заяви хладнокръвно пред Българската национална телевизия Никола Стоянов, бившият министър на икономиката в служебното правителство на Румен Радев. 

 

Рафинерията е основен производител на горива в България, сочена за монополист на пазара у нас. Работи предимно с руски петрол. Когато държавният глава и представители на назначения от него кабинет се срещаха с ръководството на “Лукойл”, за да обсъдят наложените срещу Русия санкции от страна на ЕС (разбирайте петролното ембарго и респективно издействаната от кабинета “Петков” дерогация), това не беше проблем. Въпреки че тази среща сама по себе си бе недопустима. Емилия Милчева пише за “Дойче веле” преди повече от година, че за тази безпрецедентна среща и за предшествали я разговори между руската частна компания и министри от служебното правителство се разбра непосредствено в дните около нея. Нещо повече - преди да пристигнат в президентството, топ мениджърите на “Лукойл” са имали разговор с посланика на Русия Елеонора Митрофанова. Веднага след тази среща бе съобщено, че президентът ще се срещне с представители на рафинерията.

 

Какво е говорила Митрофанова с “Лукойл” (частна компания) - не е ясно. Затова и тук Никола Стоянов е прав - когато всичко става потайно, това буди съмнения. Например не е ясно дали и какви инструкции е дала руската посланичка на шефовете на рафинерията.

 

Но да се върнем на казаното от бившия служебен министър.

 

Не се знае, посочи Стоянов, какво ще се случи с цените на горивата след 1 март, когато ще отпадне разрешението за вноса на руски петрол у нас. Той посочи, че отпадането на дерогацията е във вреда на "Лукойл". Въпросът е защо бивш министър на Радев е загрижен за частна руска компания. 

 

"Не е задача на българското правителство да търси купувач на рафинерията в Бургас. Важната задача за българското правителство е друга, ползвайки тази дерогация да гарантира ниски цени за българските граждани, нещо което не се прави и в момента цените са прекалено високи спрямо цените на суровините. 17 държави са с по-ниски цени от България при положение, че ние ползваме най-евтината суровина. И второто нещо, което трябва да прави правителството е да си събира данъците”, посочи Стоянов. 

 

Стоянов не казва за първи път, че с отпадането на дерогацията горивото ще поскъпне. Според него причината е, че няма да се използва евтин руски суров петрол и бензинът ще е по-скъп. Въпросът е дали трябва да продължим да захранваме руската икономика, която движи и военната машина на Кремъл. Експерти изчисляват, че рафинерията на "Лукойл" в Бургас е донесла 1 млрд. евро приходи за Русия. Данните са от доклад на Центъра за изследване на демокрацията.

 

"Със сигурност, тъй като в момента се ползва по-евтина суровина, в момента в който се забрани тази по-евтина суровина да се ползва е в ущърб, разбира се това може да бъде наваксано като маржът се запази същия и цените се повишат, така че ако се знае предварително, "Лукойл" могат да се настроят и да продължат да печелят по същия начин. Лошото е, че всички тези турболенции водят до една абсолютна непредвидимост - за всеки икономически субект в българската икономика най-важното е предвидимост. Щом за такива големи субекти като "Лукойл" няма предвидимост сами разбирате какво остава за останалите", допълни Стоянов днес пред БНТ. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама