НОВИНИ


Дийпфейк с Радев обещава печалби през “Лукойл”. “Дондуков” 2 даде случая на службите

7 4403 09.12.2023
Дийпфейк с Радев обещава печалби през “Лукойл”. “Дондуков” 2 даде случая на службите

Дийпфейк с лицето на президента Румен Радев обикаля социалните мрежи и обещава печалба от стотици левове през “Лукойл”. От пресслужбата на държавния глава съобщиха, че случаят е даден на службите.


Във видеоклипа се представя имитация на телевизионен репортаж и съдържа фалшиви изказвания на президента, засягащи компанията "Лукойл". В него се твърди, че президентът подкрепя проект на "Лукойл", който позволява на всеки български гражданин да инвестира в компанията и да получава значителен пасивен доход "от 500-600 лв" (като в самата публикация се говори са 5-6 хиляди лева). 

 

Фалшивото видео използва запис на събитие, в което президентът участва и негов отговор на въпрос, свързан със свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), и след това се вмъкват фалшиви изказвания.

 

Дийпфейк видеа обикалят в онлайн пространството отдавна. Името на премиерът акад. Николай Денков също бе замесено във фалшива реклама, отново свързана с бургаската рафинерия. Фалшивото видео беше представено като част от новинарска емисия.

 

Дийпфейк е технология, която стъпва върху изкуствения интелект. С нея се създава фалшиво видео или аудио.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама