НОВИНИ


Морал на конвейер или защо все намираме какво да ни боде очите?

19 5043 09.12.2023
Морал на конвейер или защо все намираме какво да ни боде очите?

Как можело пред храма да има дървени къщички, бъчвички и магазинчета. Не било проява на висши ценности. Не било християнско. Не им било мястото там на тези къщички. Хората са възмутени. Простете, но от какво? 


Нима не сте пътували в чужбина по Коледа? Нима не знаете, че най-големите коледни базари в Германия са около храмовете? Така например една от големите атракции около празничната програма на тази добре развита държава, която често даваме като пример за какво ли не - стандарт на живот, институции и прочее, е тъкмо коледният базар около мемориалната църква "Кайзер Вилхелм“. Коледен базар около църквата “Свети Петър” в Хамбург събира стотици хора ежегодно. Такъв има и в района на църквата “Свети Стефан” във Виена.

 

Не нейсе. Около църквата не може. Не им е мястото там. 

 

Искам да попитам - защо, уважаеми моралисти, имате проблем с коледния базар до храм-паметника, но нямате проблем с антикварите, които продават вехтории пак там? 

 

Българите сме големи моралисти. И много обичаме да съдим останалите. Да ги гледаме под лупа, да сочим грешките им, защото иначе трябва да се вгледаме в собствените си недостатъци. Да - кичът с арките и чергата пред храм-паметника “Св. Александър Невски” беше абсурден. Имаше оправдано обществено недоволство. И шукаритетното произведение на някакви градски артисти бързо изчезна. Супер. 

 

Но, простете ми - не разбирам с какво коледният базар в новата пешеходна зона ви боде очите. 

 

Джесика Вълчева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама