НОВИНИ


Протест под наслов "Не на новите ГМО" пред Министерския съвет

13 3725 10.12.2023
Протест под наслов
Протест пред МС

Граждани протестират пред МС заради заплахата от внасяне на генно-модифицирани (ГМО) продукти в България, предаде БГНЕС.


Лилия Костова, която е учител и журналист, заяви, че протестира именно заради негативните последици от ГМО-продуктите, за които още твърде малко се знае. “Утре в нашия парламент ще се гласува каква да бъде позицията на България по повод новите ГМО-техники, които ЕК иска да допусне в Европа, защото досега в ЕС има строг регламент срещу ГМО. Казва се, че новите ГМО-техники са в името на климатичните промени, само че ние продължаваме да не знаем какви ще бъдат дългосрочните последици върху човешкото здраве, продължава да съществува въпроса, че това са патенти, които трябва да бъдат купувани”, каза още протестиращата, след което уточни, че така няма да имаме свободни семена, което е заплаха за всички държави в ЕС.

 

"Това е кампания, която върви навсякъде, върви много във Франция, защото знаете, че тя е страна, която държи на чистата си страна. Тоест, България в момента заема позиция, която е против интересите на своите граждани”, категорична е Лилия Костова. Тя призова България да защитава традиционното си аграрно стопанство и да го развива занапред.

 

Биляна Манчева, която протестира от години срещу ГМО-продуктите, също днес е на площада. “От 14 години се печем на бавен огън. Уж от ЕС ни притискаха да махнем нашите забранителни членове за ГМО, после се оказа, че няма такива изисквания, напротив, ние сме твърде безхаберни за опасността да изпуснем ГМО-микроорганизми в околната среда, но нещата се променят и опират само до това как ще гласува България в Европа”, коментира Биляна Манчев


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама