НОВИНИ


Д-р Спасков: Механизмът, по който се получават средствата, предопределя трудностите в болници като "Пирогов"

2 3622 11.12.2023
Д-р Спасков: Механизмът, по който се получават средствата, предопределя трудностите в болници като
скрийншот, БНТ

Механизмът, по който се получават средствата, предопределя трудностите в болници като "Пирогов". Има няколко фактора, които поставя в тежко положение подобни лечебници, коментира в "Денят започва" по БНТ д-р Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов".


Според него един от утежняващите фактори е броят на персонала - за всяко работно място трябва да има назначени 5-има човека.

Това се налага заради 24-часовото работно време на болницата. Оттам идва и по-голям разход на фонд работна заплата.


Финансирането е еднотипно и за малка и за голяма болница.

 

В "Пирогов" персонала работи на 7-часов работен ден, това е второ утежняващо условие. В този тип болници се насочват най-тежко болните, което допълнително увеличава разходите, допълни д-р Спасков.

 

Когато се освобождава директор се извежда един проблем - подобни излизат винаги. Вместо да гледаме с ирония, нека гледаме градивно. Надявам се в здравната комисия депутатите да обсъдят проблемите и да се направи промяна за добро.

 

В детското здравеопазване не е само проблемът в базата, основният е финансирането. Децата в реанимация в "Пирогов" касата плаща само 20% от себестойността, останалите се взимат от други клинични пътеки. Ако това се коригира, ще има добри резултати.

 

Едно поколение винаги определя следващото като слабо - новото поколение лекари работят по-добре от нас.

 

През "Пирогов" се реализира влияние, а не личен резултат - през болницата може да се влияе на общественото мнение. Оттам минава овладяването на общественото мнение. Почти няма смяна на министри и да не се клати ръководството на "Пирогов".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама