НОВИНИ


Надежда Нейнски: Австрия не вдига ветото ни за Шенген, всичко е въпрос на договорености

10 3728 11.12.2023
Надежда Нейнски: Австрия не вдига ветото ни за Шенген, всичко е въпрос на договорености
скрийншот

Решение все още няма и всичко е въпрос на договорености, но във всеки случай това не е приемане на България и Румъния в Шенген. В студиото на Нова телевизия бившият външен министър Надежда Нейнски коментира информациите от Австрия, че страната обмисля вдигане на ветото си срещу условия. Нейнски призова българските власти да бъдат внимателни в детайлите - "Нашата реакция трябва да е с внимание в детайла, дяволът е винаги в детайлите."


Защо според Нейнски ясното дотук не е приемане в Шенген, въпреки че регламентите предвиждат поетапно влизане - защото не се посочват другите стъпки, съответно не се формулира следваща дата за окончателно приемане на двете страни, България и Румъния. 

 

А и защото, поне с до този момент ясната информация, Австрия поставя условие, което не е в обхвата на регулациите на Шенгенското пространство. Прием и задържане на мигранти на територията на страни-кандидати за Шенген не може да бъде условие за приемане, отсече Надежда Нейнски. В рамките на общата реформа в Шенген, за която така или иначе се говири, България, а и други страни ще настояват за солидарност, а не тези, които все още не са членки на Шенген, да платят цената с приемането на повече бежанци.

 

Също така на този етап не е ясно как точно би се променило в технически план преминаването на границите - предлаганото от Австрия ще улесни на практика само туризма, бизнесът няма да бъде улеснен.

 

Като цяло Нейнски коментира условията на Австрия като част от вътрешната логика политическия дебат в страната, на която следващата година предстоят избори. В кампанията темата за мигрантите се очертава като тема №1.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама