НОВИНИ


В Музея на социализма няма място за Паметника на Съветската армия, твърди директорът му

10 6311 11.12.2023
В Музея на социализма няма място за Паметника на Съветската армия, твърди директорът му
личен архив

Трудно Музеят на социалистическото изкуство ще намери място за съхранение на Паметника на Съветската армия, ако той бъде демонтиран. Това съобщи Николай Ущавалийски, директор на Музея на социалистическото изкуство по Радио "Фокус".


"В началото на лятото имахме среща с областния управител на София – г-жа Тодева. Тя дойде в музея и заедно се уверихме, че в музея трудно ще се намери място за този паметник поради размерите му. На срещата присъства и директорът на Националната галерия. Стигнахме до мнението, че преди да се предприемат стъпки за преместването на паметника, трябва да се изготви един архитектурно-художествен проект", каза още Ущавалийски.

 

"Демонтирането на паметник и ситуирането му в друга среда означава да се направи един нов паметник – до този момент нямаме никакви конкретни податки как ще изглежда този паметник в новата му ситуация. Нямам информация какво ще има на мястото на паметника", каза още директорът на музея.

 

В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава мащабна скулптура, категоричен е Ущавалийски. "Не е ясно дали само от високия постамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като възможност, за да приютим паметника в музея, е от северната страна на сградата– оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е около 1 декар, което за мен също не е достатъчно, но е единствената възможност паметникът да бъде част от музея", каза Ущавалийски.

 

"Не знам какво има под брозна и гранита на паметника, който е изключително масивен. Това предполага изготвянето на геодезистко проучване – там може да има комуникации, ВиК и прочие. Депа за подобен тип скулптури изобщо не могат да бъдат мислени като вариант", категоричен е Ущавалийски.

 

"Нямаме информация какво е актуалното състояние на паметника. Това трябва да се проучи, да се каже от реставратори какво е становището им. Ателието по консервация и реставрация към Националната галерия се занимава с графика, приложно-декоративни изкуства и т.н., но не с паметник от такива мащаби. За съжаление нищо не е ясно", заключи Николай Ущавалийски.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама