НОВИНИ


Карнер е "смекчил позицията си": Австрия предлага условен "Въздушен Шенген" за Румъния и България

15 3843 11.12.2023
Карнер е
личен архив

Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер е "смекчил позицията си" по въпроса за Шенген и вече е съгласен с т.нар. "Въздушен Шенген" за членството на България и Румъния при определени условия, съобщи "Румъния инсайдър".


Резултатите от предложението остават несигурни, предвид все още неуточнените спецификации, които могат да направят разликата между истински напредък или нова пречка по пътя към пълноправното членство в Шенген.


Наред с другото, Австрия би желала двете страни да приемат търсещите убежище лица от Афганистан и Сирия, които са влезнали в страната по различни маршрути. Също така някои бъдещи вътрешно-шенгенски граници трябва да бъдат "консолидирани" като условие за "Въздушен Шенген" - въпреки че те трябва да бъдат премахнати след постигането на пълноправно членство.


Австрийският министър Карнер продължава да е против пълното присъединяване на двете държави към Шенгенското пространство поради "опасения, свързани с незаконната миграция". Той заяви, че премахването на контрола по сухопътните граници е предмет на отделни дискусии.


Съгласно предложеното частично членство в Шенгенското пространство изискванията за контрол на пътниците, пътуващи от румънски и български летища до летища в Шенгенското пространство и обратно, ще бъдат отменени. Въпреки това най-големите проблеми, с които се сблъскват транспортните компании или пътниците, са на наземните контролно-пропускателни пунктове, където превозните средства трябва да чакат с часове.


Освен това министърът на вътрешният министър спомена няколко условия за съгласие с членството на двете държави във "Въздушния Шенген". Окончателният вид на споразумението ще бъде обсъден от Австрия с двете страни кандидатки, в Словения на 12 декември на Залцбургския форум - срещата на Централноевропейското партньорство в областта на сигурността.


Освен условието за приемане на бежанци, България трябва поне да утрои персонала на Frontex на границата с Турция; Румъния и България трябва да получат повече средства за укрепване на външните си граници; а сухопътните граници между България и Румъния и Румъния и Унгария "трябва да бъдат подсилени". "Голямата стъпка беше от "не" към "да", но нека да видим при какви условия", каза на свой ред вътрешният министър Каталин Предою.


"Условията на Австрия, са условия, с които сме запознати и които ще обсъдим. Някои от тях помагат на Румъния да защити националната си територия. Останалите трябва да разгледаме по задълбочено", добави той.


Междувременно президентът на България Румен Радев беше по-директен. "Условията, които австриийският министърът поставя, са неприемливи за България". "За нас е критично важно да отворим сухопътните граници", добави българският президент.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама