НОВИНИ


Андрей Ковачев: Преди повече от 10 години България е изпълнила критериите за приемане в Шенген

5 3875 11.12.2023
Андрей Ковачев: Преди повече от 10 години България е изпълнила критериите за приемане в Шенген
Евродепутатът Андрей Ковачев Стопкадър: NOVA NEWS

Нови условия за Шенген. Виена иска засилен граничен контрол между България и Румъния, както и изпращане на австрийски съветници, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София. Условие също е Румъния и България да приемат и търсещи убежище афганистанци и сирийци.


"Не е нова идея двуетапното приемане на България в Шенген - първо с въздушни, после със сухопътни граници. Настоявали сме датите да бъдат ясни. Винаги сме искали по-засилен ангажимент на "Фронтекс" за опазване на общите европейски граници. Според Дъблинския регламент е задължение на България приемането на бежанци от Сирия и Афганистан. Австрия трябва да продаде промяната в политическата си обстановка пред обществеността. Не смятам, че има ново условие, изпълняваме ангажиментите си".

 

Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП в ефира на NOVA NEWS.

 

Той бе категоричен, че преди повече от 10 години България е изпълнила критериите за приемане в Шенген.

 

"Натискът от Северна Африка през Средиземно море, затварянето на границите между Австрия и Италия и Австрия и Германия, въвеждането на граничния контрол между членките на Шенген, всичко това е факт. Затова желаем двуетапното присъединяване да бъде обвързано с дати", каза още евродепутатът.

 

"Хората от нашата дипломация трябва да направят така, че пакетът, който ще се обсъжда до края на годината, да даде яснота за следващите стъпки за Шенген", допълни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама