НОВИНИ


Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене бюджета на ДОО

0 3589 11.12.2023
Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене бюджета на ДОО
БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси към НС прие на второ четене бюджета на ДОО. Народните представители гласуваха част от параметрите, заложени в проектобюджета на Министерство на финансите. Други бяха отхвърлени, като финалното решение за това дали те ще станат факт, ще стане ясно при второто гласуване - в пленарна зала.


Депутатите приеха, че бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще е в размер на 24,343 млрд. лева. Също така те одобриха държавата да събере осигуровки в размер на 12,73 млрд. лева.

 

Народните представители приеха размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна и до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) да бъде в размер на 780 лв.

 

Депутатите отхвърлиха предложените от министъра на финансите Асен Василев размери на месечния осигурителен доход за 2024 г. Народните представители приеха предложения максимален месечен размер на осигурителния доход да бъде 3 750 лв. Също така приеха предложението от МФ за дневни размери на обезщетението за безработица за 2024 г. - минималният да е в размер на 18 лв., а максималният - 107,14 лв.

 

Депутатите гласуваха и минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст за 2024 г. Те постигнаха консенсус размерът й от 1 януари до 30 юни да бъде 523,04 лв., а от 1 юли до 31 декември – 580,57 лв.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама