НОВИНИ


Как доц. Стефан Дечев откри фалшификации в университет?

6 4380 11.12.2023
Как доц. Стефан Дечев откри фалшификации в университет?
Стефан Дечев

Оценки без изпит, фалшифициране на подписи, дипломи без необходимия брой изпити. Това са само част от нарушенията, които бивш преподавател в Югозападния университет разкрива сам.


В края на 2022 г. преподавател забелязва чужд подпис до оценката на свой студент. Само че на това място би следвало да е неговият подпис, след като той преподава по тази дисциплина.

 

Става дума за Стефан Дечев, вече бивш доцент по история в Югозападния университет (ЮЗУ) "Неофит Рилски" в Благоевград. След като открива, че поставеният подпис не е негов, той започва да наблюдава документацията, пише "Свободна Европа"

 

В следващите месеци прави собствено разследване, в което установява редица други нарушения, включително внасяне на оценки без положени изпити, фалшифициране на подписи, даване на дипломи без положени необходим брой изпити и други.


.
Стефан Дечев преподава "Въведение в историята на историографията" (под номер 1 в тази снимка), но подписът не е негов.

 

"Наложи се систематично, на час по лъжичка, да установявам и останалите", казва Дечев пред Свободна Европа.

 

В сряда историкът съобщи във Фейсбук, че е сезирал Министерството на образованието и науката (МОН) за всичко, което е открил.

 

 

Това се случи няколко месеца след като Дечев е напуснал поста си в ЮЗУ и е получил предложение за работа от Новия български университет (НБУ). Той е и редовен автор в Свободна Европа.

 

"В един момент вие нямате никаква мотивация да останете вече абсолютно унизен, мълчейки за тези неща", казва още Дечев.

 

Проверката от Министерството днес е започнала, написа по-рано днес във Facebook доц. Дечев. "Не са успели да я стопират", казва той.

 

 

По думите на Дечев това, че досега нито той, нито някой друг са подавали сигнали, се дължи на лошата слава на вече бившия декан на Правно-историческия факултет (ПИФ) доц. д-р Николай Марин. Марин е бил научен ръководител на вече бившия главен прокурор Иван Гешев.

 

Според историка при управлението на Марин и зам.-декана и ръководител на катедра „История“ доц. д-р Валентин Китанов се е създала "атмосфера на страх и съучастие в незаконни практики или в прикриването им".

 

Дечев казва пред Свободна Европа, че когато започва да намира доказателствата за измамите, първоначално се съветва с юристи за това как да действа.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама