НОВИНИ


BBC: Наркотици, по-силни от хероина, може да са причинили смъртта на поне 54 души във Великобритания

0 3579 11.12.2023
BBC: Наркотици, по-силни от хероина, може да са причинили смъртта на поне 54 души във Великобритания
БГНЕС

Свръхсилни улични наркотици, по-силни от хероина, се свързват с най-малко 54 смъртни случая в Обединеното кралство през последните шест месеца, съобщи Би Би Си.


Всички смъртни случаи касаят синтетични опиоиди, наречени нитазени, за които специалистите се опасяват, че се произвеждат в лаборатории и след това се внасят в Обединеното кралство от Китай.

 

Общата бройка на починалите вероятно е много по-голяма, след като от Националната агенция за борба с престъпността информираха, че още 40 случая очакват по-нататъшно разследване. Британските власти обмислят да класифицират 15 нови синтетични опиоида като лекарства от клас А.

 

Нитазените за първи път влязоха в новините във Великобритания през 2021 г., когато 18-годишен младеж беше лекуван от нефатално предозиране. Медиците са категорични, че новите наркотици могат да бъдат по-силни както от хероина, така и от фентанила, друг синтетичен опиоид, който е водещ убиец в САЩ, допринесъл за 75 000 смъртни случая миналата година.

 

Агенцията посочва, че нитазените се произвеждат в незаконни лаборатории в Китай и често влизат в Обединеното кралство дори с пощенски пратки.

 

В мнозинството от случаите след това нитазенът се смесва с хероин от организирани банди, което прави наркотиците, продавани на улицата, още по-силни и смъртоносни. Някои експерти са на мнение, че има пряка връзка между наличието на нитазени и забраната за събиране на опиумен мак в Афганистан.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама