НОВИНИ


Как Новак Джокович провокира политически скандал в тениса?

2 3921 11.12.2023
Как Новак Джокович провокира политически скандал в тениса?
Новак Джокович

Пореден случай, в който Джокович използва статута си, за да популяризира националистически каузи, включително борбата срещу косовската независимост.


Публикация на Ива Мартинович в "Свободна Европа". Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. 

 

Най-голямото отборно събитие в тениса се оказа замесено в международен политически скандал. Причината е националистическа песен, с която излизат на корта Новак Джокович и съотборниците му от Сърбия. Какво символизира тя?


Купа "Дейвис" е най-значимото отборно събитие в мъжкия тенис. Започва да се провежда още от началото на миналия век. Тази година домакин на финалните срещи беше Испания, а победител стана тимът на Италия.

 

Най-много реакции след турнира обаче предизвикаха световният номер едно за всички времена Новак Джокович и сръбският национален отбор. Но не с изпълненията си на корта, а с една националистическа песен, на чиито фон те излизаха под прожекторите.

 

Тя се казва "Радвай се, народе сръбски" и призовава сръбското знаме да се развява над съседно Косово и Черна гора. Косово е населено предимно с мюсюлмани и етнически албанци и обяви независимост през 2008 г. Две години по-рано Черна гора, която е член на НАТО, се отдели от съюза си със Сърбия.

 

Затова, когато Джокович и съотборниците му излязоха на корта за полуфинала си срещу Италия на 25 ноември под съпровода на песен, в която се пее за "Велика Сърбия", това провокира вълна от критики към организаторите на Купа "Дейвис".

 

Великосръбската доктрина предвижда създаване на южнославянска държава, доминирана от Белград, в чиито граници влизат всички територии, в които живеят сърби.

 
Същата песен звучеше в Белград при посрещането на Джокович след триумфа му на Откритото първенство в САЩ и при завръщането на сръбските национали по баскетбол със сребърните медали от световното първенство през септември.

 

"Радвай се, народе сръбски" е наричана от медиите в страната "химн на всички сърби" и все по-често се използва по време на официални събития.

 

Досега Международната федерация по тенис (ITF), която организира Купа "Дейвис", не е коментирала официално случая. Федерацията не отговори на въпросите по темата, изпратени от Балканската служба на Радио Свободна Европа.

 

Екипът на Джокович, Федерацията по тенис и Министерството на спорта на Сърбия също не отговориха на въпроси, свързани с използването на песента.

 

Междувременно кадрите с излизането на сръбските тенисисти под съпровода на националистическата песен бяха изтрити от официалните канали на Купа "Дейвис" в социалните мрежи. Те обаче се появиха на много други места в интернет.

 

Косовската медия @kos_data беше сред тези, които споделиха клипове с музикалните представяния преди полуфинала на Сърбия, загубен от Италия.

 

Медията сподели в социалната мрежа X и видеоклип , в който песента, звучи, след като края на по-ранния мач от турнира на Джокович срещу британеца Камерън Нори.


От Призрен до Румия


"Радвай се, народе сръбски" е израз на почит към сръбския народ, православието и историята на Сърбия. За първи път е изпята през 2020 г. по случай православния празник, на който се отдава почит към войниците, участвали в битка срещу османските войски при Косово през XIV век.

 

Песента става популярна и сред просръбските протестиращи в Черна гора през същата година, водени от православни свещеници. Общественото напрежение тогава доведе до оставката на дългогодишния лидер Мило Джуканович.

 

Текстът "Нека сръбското знаме се вее от Призрен до Румия" звучии по време на протест на босненските сърби срещу честването на Деня на държавността на Босна и Херцеговина.

 

Призрен е вторият по големина град в Косово с около 200 000 жители и се намира на около 50 км от най-близката граница със Сърбия. Румия е един от най-високите върхове на Черна гора и се намира на повече от 100 километра от сръбската граница.

 

Преди решението на Черна гора да се откаже от политическия си съюз със Сърбия, Румия е символ на разбирателство между двете страни. През 2005 и 2006 г. обаче става сцена на известното противопоставяне между черногорските власти, които искат да се отделят, и Сръбската православна църква, подкрепяна от войски.

 

"Песента отрича черногорската идентичност и черногорската държавност", казва пред Балканската служба на Радио Свободна Европа Балша Божович, дългогодишен член на сръбския парламент и лидер на неправителствената организация Регионална академия за демократично развитие. "Песента популяризира сръбските граници, в които Черна гора и Косово са части от нейната територия".

 

Според Божович световният тенис номер 1 Джокович не разбира, че с действията си не просто разпространява една песен, а опасна идеология, довела до смъртта на 150 000 души и до разселването на 4 милиона души през 90-те години.

 

Федерацията по тенис на Косово определи ситуацията като "провокация срещу Косово от страна на Новак Джокович и сръбските представители" и декларира, че ще подаде жалба до ITF и Международния олимпийски комитет (МОК).

 

Независимостта на Косово е призната от над 100 държави по света, но Сърбия, Русия и Китай не са сред тях.

 

Испания, която домакинства финалните кръгове от Купа "Дейвис" тази година, от векове се бори срещу сепаратистките настроения на баските и каталунците. Това е една от петте страни членки на ЕС, които не признават суверенитета на Косово. Останалите са Кипър, Гърция, Румъния и Словакия.

 

"Косово е Сърбия"


Въпреки че не е ясно дали сръбският национален отбор е взел решението да използват тази песен в Малага, това е поредният случай, в който Джокович използва статута си, за да популяризира националистически каузи, включително борбата срещу косовската независимост.

 

След триумфа си на Ролан Гарос във Франция през май, той написа: "Косово е Сърбия. Спрете насилието!". Това е известен сръбски рефрен, повтарян от тези, които отричат независимостта на Косово.

 

Тогава френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера нарече това неподходящо действие, което е "войнствено и много политическо". А косовските власти безуспешно призоваха за дисциплинарни мерки срещу Джокович.

 

"Аз не съм политик, но като сърбин това, което се случва в Косово, ме наранява. Нашите хора са изгонени от общините", коментира впоследствие тенисистът. "Като обществена личност се чувствам задължен да покажа подкрепа за нашия народ и за цяла Сърбия".

 

Джокович говори по темата дни, след като сръбски протестиращи влязоха в сблъсъци с мироопазващите сили на НАТО в Косово (КФОР). Напрежението между Прищина и Белград се повиши, след като с помощта на полицията бяха въведени новоизбрани кметове в северната част на Косово, населена предимно от сърби.

 

Три месеца по-късно косовски полицай беше убит в сблъсък с десетки въоръжени лица в Северно Косово, трима от които също бяха ликвидирани. Тогава Джокович също беше критикуван, тъй като изрази съчувствие към нападателите.

 

Прищина твърди, че въоръжените са били ръководени от свързания с Белград политик Милан Радойчич. По-късно сръбският президент Александър Вучич заяви, че в сръбския арест Радойчич е признал престъпления във връзка с инцидента.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама