НОВИНИ


Евгений Кънев: Радев искаше да съхрани цялата изпълнителна власт в услуга на Кремъл

4 3675 11.12.2023
Евгений Кънев: Радев искаше да съхрани цялата изпълнителна власт в услуга на Кремъл
Евгений Кънев БГНЕС

"Несполучливият му опит да предотврати съставянето на редовен кабинет чрез активно мероприятие на неговите служби е всъщност директна атака срещу парламентарната република с цел да съхрани цялата изпълнителна власт в услуга на Кремъл", пише Евгений Кънев.


Евгений Кънев, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. 

 

Радев атакува парламента, че нямал легитимност за промени в Конституцията.


Политилог го оправдава, че е прав да се намесва, защото с ДП и ББ не можем никого да излъжем в Европа, а и само той защитавал интересите на България в ЕС в блок с държавите от Източна Европа.


Социолог пък атакува Европа, заради нейното лицемерие към нас по повод Шенген.


Общото между тримата е, че са известни фигури, които манипулират обществото, като експлоатират неговото неведение за това как работи демокрацията - в полза на Русия.


Защо?


Парламентът придобива легитимност чрез парламентарни избори, проведени според закона. Оттук нататък, Конституцията ясно казва с какво мнозинство може да бъде променена тя. Аргументът за ниска популярност в социологически изследвания или избор при ниска избирателна активност може да стане и контрааргумент срещу президента. Откакто е избран, всички подкрепили го партии без ИТН се отдръпнаха, рейтингът му постоянно пада, а с цялостната си партийна, вместо държавническа дейност на непрекъснато създавани скандали и напрежение с неспирните си атаки срещу премиера - независимо кой е той, управляващата партия и парламента отблъсква хората от участие в политическия живот.


А несполучливият му опит да предотврати съставянето на редовен кабинет чрез активно мероприятие на неговите служби е всъщност директна атака срещу парламентарната република с цел да съхрани цялата изпълнителна власт в услуга на Кремъл. Доказателства бол: тайният договор с Боташ с милиарди неустойки, за да продължи продажбата на руски газ; неизпращането на нотификация в ЕК, за да не може да бъде облаган Лукойл с данък свръхпечалба; опитът за прекратяване на алтернативни неруски доставки на ядрено гориво и подновяване на АЕЦ Белене и т.н. - до яростната съпротива на помощта за Украйна.


Опитът на известна с кървавочервения си цвят политоложка да го защити, като ни сплаши с Европа също е всуе, защото за Европа е важно съдържанието на конституционните промени, а не кой е гласувал за тях. В сегашния си вид те позволяват да се разчупи статуквото в съдебната власт, но това ще зависи от състава на новия ВСС - както многократно съм писал, мафията се интересува не толкова от законите, а кой ще ги прилага.


А дали е нужно България да е в отбор с Унгария и Словакия за защита на интересите ни - странно съвпадащи с тези на Кремъл - е тема, излишна за коментиране. Апропо, трябва да се отбележи, че това е новата насока за лансиране на тези от социалисти до консерватори сега. Путин и Русия - заради дълбока непопулярност - “слизат от екран”, вместо “Източна Европа”, която сега е евфемизъм за приятелите на Кремъл Орбан и Мечиар плюс сръбския Вучич. Като добавим Ердоган - то почти ще сме запълнили международния календар на Радев. В тази група са още Копейкин, Нинова, Тошко, Волгин, Шкварек и всякакви социал-популисти.


Към тази група са и някои популярни социолози, които продължават антиевропейската пропаганда, обвинявайки Европа, че не ни пускала в Шенген. А ние - виждате ли - откога сме изпълнили техническите изисквания.


Първо, не е Европа (има няколко решения за допуска ни на ЕП), а Нидерландия (Австрия явно отпада).


Второ, Шенген не е само технически изисквания за огради, а за междуинституционално доверие, което постоянно се проваляме да спечелим - няма(ше) адекватно законодателство, няма осъдени политици, няма реализирани разработки към българската престъпност в Нидерландия (освен отстрелването на Самоковеца в Амстердам, малко известни у нас са подвизите на бг банди за източване на социалните им фондове).


Трето, още на 1 март 2012 г, преди повече от десетилетие, нидерландският премиер Рюте в Европарламента казва, че България няма да бъде допусната в Шенген, докато не представи доказателства за върховенство на правото, резултати с борбата с корупцията и организираната престъпност и независима съдебна власт. На въпрос колко дълго Нидерландия може да отстоява такава позиция, Рюте отговаря: “Колкото е нужно”.


Накрая обаче ще ни приемат в Шенген пак по геополитически причини. Или защото Рюте вече си отива, или пък защото го гласят за шеф на НАТО и ще му трябва българският глас. А и промяната в законите и европеец начело на правителството ни помагат.


Ами това са правилата на демокрацията. Тежко е, когато не ги разбираш и искаш по казармен начин да решаваш проблемите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама