НОВИНИ


Румъния води технически преговори за „въздушния Шенген“. А ние?

1 3643 11.12.2023
Румъния води технически преговори за „въздушния Шенген“. А ние?
Румънският вътрешен министър Каталин Предою

Водят се технически преговори за влизане на Румъния в така наречения „въздушен Шенген“, след като австрийското министерство на вътрешните работи потвърди, че Виена е съгласна с премахването на граничния контрол на летищата в замяна на определени условия. Това коментира румънският вътрешен министър Каталин Предою, пред „Диджи24“. Според него важното е, че Австрия вече няма твърда позиция.


Изявлението му идва, след като австрийският вътрешен министър Герхард Карнер заяви, че е готов да приеме влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство по отношение на летищата, при условие че двете страни приемат мигранти от Сирия и Афганистан и засилят граничния контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния .

 

„За нас изявлението не беше изненадващо, очаквахме го. Основното му политическо значение е, че Австрия промени позицията си. Отсега нататък навлизаме в полето на техническите дискусии. Те ще се проведат и на форума в Залцбург, и на ниво Съвет по правосъдие и вътрешни работи, и двустранно. Обсъжда се на няколко нива – и в двустранен диалог с Австрия, и тристранно с България, и четиристранно с Европейската комисия, и многостранно с всички държави от ЕС“, уточни Предою.

 

Той изрази надежда тази година да се вземе решение и да бъде постигнат компромис.

 

“Има още стъпки, които трябва да се направят. Първата е гласуването в нидерландския парламент, мандатът, който правителството там ще получи във връзка с реформите в българското правосъдие. Паралелно ще се водят и тези дискусии, включително и с българските колеги”, допълни вътрешният министър на Румъния.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама