НОВИНИ


Проучване: У нас има осезаема липса на общопрактикуващи лекари и психиатри

5 3544 11.12.2023
Проучване: У нас има осезаема липса на общопрактикуващи лекари и психиатри
Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС Стопкадър: NOVA NEWS

Проучване на Съвета за икономически анализи към МС демонстрира, че в България има осезаема липса на общопрактикуващи лекари и на психиатри . Единствено в Плевен няма липса на джипита.


„Българският лекарски съюз отдавна сигнализира за тези процеси. Нещата са вече почти катастрофални, но само след 10 години ще бъдат направо ужасяващи, ако се запази тази тенденция”, алармира в ефира на NOVA NEWS д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС.

 

По думите му в момента липсват хиляди лекари и специалисти по здравни грижи. „Това не е само български проблем. Има го в цял свят. По данни около 15 млн. лекари и специалисти в световен мащаб липсват, просто ги няма. Дори и САЩ не правят изключение. И там дефицитът е много сериозен”, каза още д-р Брънзалов.

 

Специалистът изтъкна, че при някои от специалностите липсите са много сериозни. „По средна възраст 66 % от лекарите в България са над 50 г. При общопрактикуващите лекари най-сериозният проблем е тежката административна тежест. Младите колеги избягват тази професия именно по тази причина, защото се занимаваме главно с административни неща”, посочи д-р Брънзалов.

 

Освен това общопрактикуващите лекари и психиатрите са разпределени неправомерно на територията на страната. „Липсват около 460 психиатъра. Има големи области, които са тотално оголени, въобще откъм лекари. Има и населени места, оставени без медицинска грижа. Това са области като Кърджали, Разград, Търговище, Шумен. Там нещата са много по-зле, отколкото в градовете, в които има медицински университети”, допълни лекарят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама