НОВИНИ


Асен Василев: Бюджет 2024 ще ни вкара в Еврозоната. Доходите в България растат най-много в ЕС

12 3870 11.12.2023
Асен Василев: Бюджет 2024 ще ни вкара в Еврозоната. Доходите в България растат най-много в ЕС
Асен Василев

"Бюджетът е добре балансиран и е насочен основно в две направления – инвестиции и повишаване на доходите", заяви министърът на финансите Асен Василев, който представи пред депутатите проекта на държавен бюджет за 2024 г. при обсъждането му на първо четене в пленарната зала. 


Той отбеляза, че този бюджет е с рекордни инвестиции от почти 10 млрд. лева.

 

"Освен това има заложена политика по доходите, която, от една страна, е в синхрон със съществуващото законодателството – минималната работна заплата става 933 лева, а от друга - е доста амбициозна", посочи Василев.

 

"Очакваният ръст на заплатите и в държавния, и в частния сектор е около 11%, т.е. малко над два пъти по-голям от ръста на инфлацията", отбеляза той, цитиран от БТА. 

 

"Доходите в България растат най-много в Европейския съюз", обяви министърът на финансите Асен Василев при представянето на проекта на Бюджет 2024.

 

"Бюджетът е разчетен при дефицит от 3%, което позволява на България да остане в Маастрихтските критерии и всъщност да изпълни критерия за членство в Еврозоната", каза още финансовият министър.

 

Бюджетът е разчетен при ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,2 % догодина и 1,8 до края на тази година, което, по думите му, означава, че догодина БВП ще бъде 205 млрд. лева. 

 

"Средногодишната инфлация, която се очаква за догодина, е 4,8 на сто. Гледайки как се движи инфлацията последните два месеца, е доста вероятно всъщност да има инфлация под тези 4,8%, но е заложена по-консервативна прогноза в бюджета", посочи Василев.

 

"За първи път в бюджета са изнесени заедно с финансовите параметри и националната инвестиционна програма, всички капиталови разходи и инвестиционната програма за общините", отбеляза финансовият министър.

 

Той посочи, че за последните десет години кумулативно 16 млрд. лева не са направени като инвестиции. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама