НОВИНИ


Започва голям проект за безплатно компютърно обучение

1 4401 11.12.2023
Започва голям проект за безплатно компютърно обучение
Кандадастване от 21 декимври

Агенцията по заетостта разработва нова програма за повишаване на дигиталните компетенции на безработни или заети лица. Очаква се да бъдат обучени 500 000 души, а други 100 000 ще могат да сертифицират уменията, които са придобили самостоятелно, като програмата ще се изпълнява до 2027 г. Това каза Милена Георгиева, зам. изпълнителен директор на Агенция по заетостта на конференция на тема „Дигитални умения за дигиталното десетилетие“, организирана от социалното министерство.


Кандидатстването по програмата започва от 21 декември в сайта на Агенцията по заетостта. Регистрацията е максимално опростена. На заявилите желание за участие ще бъдат раздадени електронни ваучери, с които ще могат да кандидатстват за безплатно обучение за придобиване на базово и средно равнище на дигитални умения. Срокът за обработване на заявлението е 14 дни, а всеки одобрен участник ще може да избере вида обучение и дали да се обучава присъствено или онлайн, обясни социалният министър Иванка Шалапатова.


Обученията се финансират по Националния план за възстановяване и устойчивост, като целта им е да подготвят гражданите за търсенето на пазара на труда. Дизайнът на обученията е в контекста на Европейската рамка за дигитални компетенции и са направени така, че да бъдат удобни за всеки кандидатствал, обясни Георгиева. Инвестициите в различни възможности за обучение на работниците през следващите четири години ще достигнат 1 млрд. лв.


При предишното издание на програмата 100 000 български граждани са повишили дигиталните си умения, добави Цветан Спасов, ръководител на програма „Развитие на човешките ресурси“. Очаква се следващата година да бъде обявена програма за повишаване на уменията на служителите чрез работодателите.


В рамките на програмата в цялата страна ще се разкрият и 760 безплатни дигитални клубове, включително за възрастни хора и безработни, съобщи социалният министър.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама