НОВИНИ


Новият крайнодесен президент на Аржентина обеща, че ще сложи край на десетилетията упадък на страната

0 3881 11.12.2023
Новият крайнодесен президент на Аржентина обеща, че ще сложи край на десетилетията упадък на страната
Новият крайнодесен президент на Аржентина Хавиер Милей БНТ

Повратен момент в историята на Аржентина. При встъпването си в длъжност новият крайнодесен президент Хавиер Милей обеща "шоково лечение" на нацията. На сънародниците си, Милей обяви, че "няма пари" и предупреди, че ще наложи сурови мерки за справяне с икономическата криза. Сред официалните лица на церемонията по встъпване в длъжност в Буенос Айрес бяха президентите на Украйна и Унгария, съобщиха световните агенции.


С пищност, популизъм и реторика, напомняща речите на бившия американски държавен глава Доналд Тръмп, Хавиер Милей встъпи в длъжност. Още с церемонията той затвърди очакванията, че ще оглавява Аржентина по различен начин от предшествениците си.

 

В първата си реч Милей подчерта, че ще сложи край на десетилетията упадък на страната. Идването си на власт сравни с разпадането на СССР:

 

"Както падането на Берлинската стена бележи края на едно трагично време за света, изборите белязаха повратна точка в нашата история."

 

Милей поема управлението на Аржентина при инфлация около 150 процента. Очаква се до края на годината тя да стигне 200 процента. А 40 на сто от аржентинците - да влязат в категория "бедни".

 

"При сегашната ситуация, трябва да е ясно, че алтернатива няма. Няма и място за дискусия. Всички шокови програми, с изключение на тази от 1959 г. бяха успешни. Второ, ако една страна няма добра репутация, какъвто е случаят с Аржентина, инвеститорите няма да инвестират. И трето - за да има растеж, трябва да има финансиране, но съжаление ще ви кажа, че пари няма", алармира президентът.

 

"Лудия" - както местните медии наричат Милей, спечели изборите благодарение на насъбралото се недоволство на аржентиците от икономическата криза в страната. Икономист, превърнал се заради изявите си в телевизионна знаменитост, в политиката той беше смятан за губещ.

 

Засега няма яснота дали Милей ще изпълни две от обещанията си - да закрие Централната банка и да замени националната валута с американския долар. Новият държавен глава бе категоричен, че съкращенията ще се усетят повече от държавната администрация, отколкото от бизнеса.

 

На грандиозното събитие в Буенос Айрес имаше присъстващи, отсъстващи и непоканени. Милей положи клетва под аплодисментите на десния елит на Латинска Америка. На церемонията присъства и испанският крал Фелипе VI. Фотографи забелязаха президентите на Украйна и Унгария да разговарят. Милей нарече Путин "опасен лидер" и увери Володимир Зеленски, че Буенос Айрес ще бъде най-сериозният латиноамерикански съюзник на Киев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама