НОВИНИ


Хутите атакуваха танкер край Йемен

0 3721 12.12.2023
Хутите атакуваха танкер край Йемен

Противокорабна ракета удари танкер във водите между Йемен и африканския бряг. Ракетата е била изстреляна от контролирана от Хутите територия. Това е поредният подобен инцидент. 


Централното командване на САЩ обяви, че танкерът е бил атакуван, докато е преминавал през протока Баб-ел-Мандеб, който разделя Йемен от африканския бряг и свързва Червено море с Аденския залив Няма жертви. Ударът е предизвикал пожар.


Танкерът "Стринда" е петролен и химически танкер под норвежки флаг.


Това е поредният подобен инцидент, зад който стоят Хутите. Групата пое отговорност за две от трите атаки срещу търговски кораби, преминаващи през Червено море на 3 декември. Първият кораб е бил ударен от ракета, а вторият кораб е бил ударен от дрон, докато е бил в протока Баб ел Мандеб. В отговор американски военен кораб свали три безпилотни летателни апарата, изстреляни от райони, контролирани от подкрепените от Иран бунтовници.


В края на миналия месец въоръжени бойци отвлякоха товарния кораб "Galaxy Leader" с двама българи на борда. Групата твърди, че корабът, управляван от японска компания, е свързан с Израел. Хутите обещаха че ще атакуват всички кораби, които се насочват на север към Израел, докато САЩ обещаха да "обмислят всички подходящи отговори" на атаките.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама