НОВИНИ


Венко Сабрутев, ПП-ДБ: Здравеопазването е запазена марка за мафията

2 3979 12.12.2023
Венко Сабрутев, ПП-ДБ: Здравеопазването е запазена марка за мафията

Ще се уеднаквят ли цените на лекарствата за онкоболни и ще се пресече ли порочната практика НЗОК да плаща различна цена, понякога в пъти по-висока, за едно и също лекарство на различни болници?


"Позволява го законът, позволява го корупцията да се прави през закона. Затова ние от ПП-ДБ през бюджета на НЗОК вкарваме реформа. И се надяваме тази реформа да бъде подкрепена от всички парламентарни групи. Тази реформа предлага окрупняване на обществените поръчки и преминаване в юрисдикцията на НЗОК вместо от болниците. Виждаме, че когато са в болниците реално държавата няма контрол и затова се получават до 20 пъти разлики", поясни пред Българската национална телевизия депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев. 

 

Целта е НЗОК да плаща на болниците дадено онколекарство на най-ниската възможна цена, постигната измежду всички болници през предходния месец. От Българския лекарски съюз и организации на производители и търговци на лекарства са против, защото според тях това ще доведе до загуби за добросъвестни лечебни заведения, закупили и приложили лекарствени продукти по действащото законодателство, както и до блокиране на доставките и лишаване на хиляди пациенти от медикаменти.

 

“Здравеопазването си е запазена марка за мафията. Данните, които бяха изнесени от финансовото министерство са изключително притеснителни. В момента търговете за лекарствата за онкоболните се провеждат от болниците”, посочи още Сабрутев.

 

Той уточни, че за частните болници е направено друго предложение на ПП-ДБ да се премахне корупция в здравеопазването за над 250 млн. лева на година. Там има отново фрапиращи разлики до 10 пъти, добави Венко Сабрутев:


"Когато частните болници разходват наште пари, от нашите здравни вноски, харчат публичния ни ресурс, те трябва да ползват закона за обществените поръчки, защото той дава възможност цената да бъде по-ниска."

 

Сабрутев каза още, че 100 млн. лева за онкоболните всяка година потъват. Вместо тези средства за лечение на тези хора да отидат за здравеопазване в крайна нужда, те потъват в джобовете на едни директори на болници, включително частни и държавни.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама