НОВИНИ


Илхан Кючюк за Шенген по въздух: Убийствена позиция и сериозно отстъпление!

2 3670 12.12.2023
Илхан Кючюк за Шенген по въздух: Убийствена позиция и сериозно отстъпление!
Илхан Кючюк

За България ще е убийствена позиция да се съгласим на Шенген само по въздух. Това мнение изрази пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк. "Това ще бъде сериозно отстъпление от националната ни позиция, изграждана толкова години."


Според него може да се говори за разчупване на позицията в Австрия, но то не отговаря на "изковаваната" с години позиция на България и Румъния, а частичното приемане на двете страни не покрива очакванията на техните граждани.

"Крачка е, но трябва да има ясен срок, пътна карта - да се знае кога точно България и Румъния ще бъдат пълноправни членове на шенгенското пространство. Това не може да бъде сериозната позиция. Натискът трябва да бъде много силен."

 

Позицията на България е солидна от гледна точка на свършена работа, смята Кючюк. Той посочи още, че е чувал "много елементарни разкази от австрийски политици" да се разберем с Турция по въпроса с мигрантския натиск.


Запитан защо се настоява за засилен граничен контрол между България и Румъния и Румъния и Унгария, Илхан Кючюк изтъкна, че това е "най-чувствителният компонент" и би задръстило процеса на обработка на данни и информация.


Заплахата за унгарско вето, което да се присъедини към резервите на Нидерландия и Австрия, той обясни с чувствителната за Будапеща тема за таксите върху руския газ.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама