БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Бизнесът сигнализира: Не искаме да отпадне данъкът от 15%, но нека да има облекчения

1 4573 12.12.2023
Бизнесът сигнализира: Не искаме да отпадне данъкът от 15%, но нека да има облекчения
Бизнесът е в очакване

От месеци пишем писма, че транспортирането на директивата на ЕС се прилага само и единствено от България без облекченията, които имат другите страни. Бизнесът не иска да не бъде прилаган този данък, искаме тези облекчения да могат да се прилагат и от България, както нейните конкуренти правят.


Тази позиция изразиха КРИБ и четирите от двустранните търговски камари в България – Американска, Белгийска-Люксембург, Германска и Италианска на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.


Повод за тяхното изявление е намерението на финансовото министерство да въведе минимален данък от 15% за фирми с над 750 млн. евро годишен оборот.


"Притеснени сме от това обстоятелство. Тук сме се събрали организации единомишленици, които искаме бизнес средата да се развива от добро към по-добро, но сме на път да загубим основно конкурентно предимство – данъчното облагане, което е една от основните причини да имаме присъствие на инвеститори", каза изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.


"КРИБ с нашите експерти от комитета по бюджет и финанси направи всичко възможно , представихме всички видове документи. Не сме против от този 15% данък, но сме против, че ще сме единствената държава, която няма такива облекчения за съществена стопанска дейност", обясни и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.


Според него не е било обърнато никакво внимание на бизнеса и се стигнало до това, те да убеждават бюджетната комисия в правотата на бизнеса и какъв бил ефектът върху икономиката, ако се приеме Законопроекта за корпоративно подоходно облагане с тези промени.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама