НОВИНИ


САЩ забрани вноса на руски уран за ядрена енергия

1 4052 12.12.2023
САЩ забрани вноса на руски уран за ядрена енергия
Pixabay

Камарата на представителите на САЩ прие закон, който забранява вноса на руски уран за атомни електроцентрали. Това съобщава изданието The Hill. 


Преди гласуването републиканецът Кати Макморис Роджърс (Вашингтон) и представителят на демократите Франк Палоун (Ню Джърси) се изказаха в подкрепа на законопроекта. Законодателството ще направи незаконно вноса на нискообогатен уран, който се използва в ядреното гориво.

 

Позволява обаче забраната да бъде отменена, ако няма други жизнеспособни източници на уран за поддържане на ядрените реактори.

Според Администрацията за енергийна информация по-голямата част от урана през 2022 г., който захранва централите в САЩ, идва от Русия. Това са около 12%. 

 

"Една от най-неотложните заплахи за сигурността, пред които е изправена Америка в момента, е нашата опасна зависимост от доставките на ядрени горива от Русия за нашия ядрен флот“, каза Роджърс, добавяйки, че войната в Украйна е "засилила“ проблема.

 

Междувременно Палоун каза, че преди е бил против законопроекта, защото е искал да го съчетае с инвестиции в местно обогатяване на уран.

 

Но той каза, че мярка, която се очаква да бъде приета в Закона за разрешение за национална отбрана, се грижи за този проблем.

"Комбинацията от забрана на вноса на руски уран и инвестиране във вътрешния капацитет ще осигури на частната индустрия както сигурността, така и стимулите, от които се нуждае, за да инвестира във веригата за доставки на ядрено гориво“, каза той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама