НОВИНИ


Калин Стоянов: България настоява за пълноправно членство в Шенгенското пространство

2 3633 12.12.2023
Калин Стоянов: България настоява за пълноправно членство в Шенгенското пространство
Вътрешният министър Калин Стоянов БГНЕС

„България и Румъния са изпълнили всички критерии за пълноправно членство в Шенген и резултатите от последната мисия в България, проведена от експерти на държавите членки, сред които и Австрия и Нидерландия, отново доказва това".


Tова заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на тристранна среща с вътрешните министри на Австрия и Румъния Герхард Карнер и Каталин Предою, на която ги запозна с позицията на България за пълноправно членство в Шенген, съобщиха от пресцентъра на МВР.

 

"Разговорите между трите страни са интензивни, отбелязва се прогрес и дискусиите ще продължат'', каза още Стоянов.

 

Тристранната среща се състоя в рамките на министерската конференция на държавите от Залцбургския форум, която се провежда в Бърдо при Кран, Словения. В нея участват министрите на Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

 

По време на форума вътрешните министри обсъдиха темите за актуалното състояние на Шенгенското пространство и борбата с каналджийството.

 

България подчерта важността на правото на свободно движение и посочи, че вече допринася за гарантиране на сигурността на Шенгенското пространство, като прилага комплекс от компенсаторни мерки и всички налични инструменти за стабилен граничен контрол и полицейско сътрудничество. Министър Калин Стоянов изрази увереност, че присъединяването на България и Румъния към Шенген ще допринесе за консолидирането на пространството без вътрешни граници и по-доброто му функциониране.

 

В последващата дискусия останалите държави членки изразиха пълна подкрепа за незабавното приемане на решение за пълноправно членство в Шенген за България и Румъния.

 

По отношение на борбата с каналджийството България представи последователните усилия, които полага за противодействие на нелегалната миграция и престъпните групи от каналджии. Акцент беше поставен върху предприетите законодателни изменения, предвиждащи по-високи санкции за каналджийство, създадената оперативна целева група, съвместно с Европол и активното международно сътрудничество на двустранна основа и в рамките на платформата на EMPACT. България изрази подкрепа за наскоро представените законодателни предложения на ЕК за укрепване ролята на Европол и хармонизиране на наказателните санкции за каналджийство.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама