НОВИНИ


Белгийска компания инвестира 1,1 млрд. евро у нас, открива над 1000 работни места

7 11926 12.12.2023
Белгийска компания инвестира 1,1 млрд. евро у нас, открива над 1000 работни места
Ношин Омар, Николай Денков и Асен Василев БГНЕС

Белгийска компания има инвестиционно намерение за 1,1 млрд. евро за производство на батерии, обяви премиерът Николай Денков след среща в Министерския съвет с представители на потенциалния инвеститор. Над 1000 работни места ще създаде белгийската компания за производство на батерии Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) в България, съобщи нейният представител Ношин Омар на пресконференцията.


"Тази среща е, за да представим едно ново и доста мащабно намерение от белгийската фирма Avesta Battery & Energy Engineering. Става дума за намерение за производство на ново поколение твърдофазни литиево-йонни батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия, а също така и в други технологии. Общият размер на инвестиционното намерение е до 1,1 млрд. евро за следващите от три до пет години, в зависимост от това как се осъществява инвестицията“, обясни премиерът Денков.

 

"България смени политиката по насърчаване на инвестициите, която беше доста ограничена". Това заяви министърът на финансите Асен Василев.

 

"В момента даваме максимално разрешената от Европа държавна помощ. Имайки предвид, че това е инвестиция в размер над милиард евро, това трябва предварително да бъде съгласувано с Европа по режима за държавни помощи. Стандартна процедура, която ние много рядко сме ползвали в миналото. Важното е, че средствата се дават след като е направена инвестицията. Със сигурност трябва да има завод, за да има финансиране и държавна помощ“, обясни Василев.

 

Министърът подчерта, че се подкрепят всички инвеститори. "Имаме още пет-шест инвестиционни проекта, които вече получиха такова финансиране през Министерския съвет. Още пет-шест до края на годината очакваме също да получат финансиране, тъй като са във фазата на реализация", каза още министърът на финансите.

 

"Проектът е един от най-големите проекти за производство на батерии в Европа и предвижда откриване на заводи в Стара Загора, Пловдив и Бургас. Това не е само инвестиция, а ангажимент към България, проява на възможността за сътрудничество между частния и обществения сектор, посочи Ношин Омар и допълни, че страната ни е от стратегическо значение за компанията. Участието на България в Европейския алианс за батерии е от основна важност, което ни помогна да вземем решението за инвестиции", подчерта Омар.

 

Той съобщи, че ABBE ще произвежда висококачествена продукция и ще намали въглеродния отпечатък. "Става въпрос за производство с ниски въглеродни емисии и предимно зелена енергия. Нашата визия излиза извън производство, а е свързана с кръговата икономика, ангажираме се и с рециклиране на батериите", посочи представителят на белгийската компания. Той съобщи, че като първи етап е създаването на производство в Стара Загора, където ще се правят 10 гигавата батерии годишно с технологията на твърдите батерии.

 

"Ще се достигне до 20 гигаватчаса на втория етап", посочи Омар.

 

Заводът в Бургас ще преработва 50 хил. тона батерии на година. "Това ще бъде най-големият завод от този вид на Балканите", съобщи Ношин Омар. "Технологията ще позволява извличане на ценни суровини от повторната употреба и това е един много важен компонент от визията на Европейската комисия. Ще поддържаме тесен контакт с местната общност чрез създаване на заетост и обучение за нашите служители", отбеляза представителят на компанията.

 

Той посочи, че АBEE цели цели създаването на най-големия научноизследователски център за батерии в Европа, което ще постави България на картата на иновациите.

 

"По този начин ще се увеличат инвестициите в производството на батерии, ще се увеличи ангажиментът в този новаторски отрасъл", коментира Омар.

 

Той добави, че инвестицията на компанията е не само бизнес начинание, а партньорство с българското правителство и народ.

 

Омар изрази благодарността си към премиера Николай Денков, както и на министрите на иновациите и растежа и на финансите, които са помогнали за осъществяване на инвестицията. Благодарности бяха отправени и към ръководителя на Агенцията по инвестициите Богдан Богданов, чиято подкрепа е била от изключително голямо значение.

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама