НОВИНИ


Зеленски оповести числеността на украинската сухопътна армия

16 4567 12.12.2023
Зеленски оповести числеността на украинската сухопътна армия
БГНЕС

Числеността на Сухопътните войски на Украйна към момента надхвърля 600 хиляди души. Това заяви държавният глава на страната Володимир Зеленски в своя канал в Telegram.


"Украинските сухопътни сили. Около 600 хиляди войници от различни родове войски“, написа той. По-рано украинските медии информираха, че към януари 2022 г. числеността на Сухопътните войски не надвишава 250 хиляди души.

 

Сухопътните войски са най-големият род на украинските въоръжени сили. Включва ПВО, артилерия, механизирани бригади, свързочни бригади и други части.

 

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров посочи на 6 септември, че числеността на въоръжените сили на Украйна е нараснала повече от три пъти от февруари 2022 г. - от 261 хил. души на повече от 800 хил. "Повече от 1 милион души днес са в сферата на сигурността и отбраната, от които повече от 800 хиляди във ВСУ“, каза той.

 

През ноември бившият началник на пресслужбата на Генералния щаб на украинските въоръжени сили Владислав Селезньов коментира, че в украинската армия служат общо 1,3 милиона души.

 

Преди началото на руската инвазия във въоръжените сили на Украйна са служили около 200 хиляди души (от които 126 хиляди в сухопътните войски), а общо 255 хиляди души са били на служба в армията. След избухването на военните действия в Украйна беше обявена обща мобилизация, а на мъжете от 18 до 60 години беше забранено да напускат страната.

 

Украинското министерство на отбраната обяви в края на август 2023 г., че мобилизационният план в страната все още не е завършен. Заместник-началникът на ведомството Наталия Калмикова съобщи, че "стотици хиляди хора“ се опитват да избегнат наборната служба.

 

Според BBC през ноември около 20 хиляди мъже са напуснали нелегално Украйна, за да избегнат военна служба. Още над 21 хиляди се опитаха да напуснат, но бяха заловени. От тях над 14 хил. са се опитали да преминат границата пеша или с плуване, останалите 6,8 хил. са използвали документи, получени чрез измама, в които е посочена невярна информация и болести.

 

В края на ноември бившият заместник-министър на отбраната на Украйна Анна Маляр заяви, че времето за народни решения по въпросите на мобилизацията е отминало. Тя подчерта, че числеността на руската армия превишава украинската.

 

Секретарят на СНБО Алексей Данилов заяви на 27 ноември, че украинските власти ще използват услугите на две големи частни компании за набиране на персонал, за да убедят потенциалните наборници, че ще бъдат включени в специализация, а не просто изпратени на фронтовата линия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама