НОВИНИ


Александър Шпатов: Беше време софийското небе да бъде освободено от "Шпагин"-а

24 4192 13.12.2023
Александър Шпатов: Беше време софийското небе да бъде освободено от
Facebook

69 години стигат. Крайно време е въпросът да започне да бъде решаван. Махането на ръката с автомата е стъпка в тази посока. Крайно време беше софийското небе да бъде освободено от автомата “Шпагин”.


Това заяви пред Нова телевизия писателят Александър Шпатов. 


Късно снощи под звуците на аплодисменти бе отразяна ръката на войника, която държи "Шпагин". Тази сутрин дейностите по демонтажа на паметника продължават. Отцепеният периметър е огромен. Има засилено полицейско присъствие в района.


"Представете си в Германия да има паметник на нацистката армия. Абсурдно е хората да мислят дали той да бъде махнат", посочи на свой ред Калоян Константинов.


"Няма музей, който да ги приюти. Нямаме музей на пропагандата, какъвто има в Будапеща. Подходящо място ще е паркът до летището - страшно много туристи ще ходят преди полета си там, достатъчно голямо е. Статуите са ужасно тежки и няма кран, който да може да вдигне това нещо. Ще бъде възстановена в предишния й вид", допълни Шпатов.


Според него дискусиите около МОЧА са дали възможност на обществото ни да осмисли въпроса и общественото мнение в последните години се е обърнало. Шпатов бе категоричен, че тази съдба трябва да имат и много съветски паметници в страната. Те обаче не могат да бъдат отстранени на основание, че са опасни и това налага промяна в закона, който обявява комунистическия режим за престъпен.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама