НОВИНИ


260 хил. лева даваме за преместването на МОЧА

7 3780 13.12.2023
260 хил. лева даваме за преместването на МОЧА

260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия, заяви пред Българската национална телевизия областният управител на София Вяра Тодева. В сметката не влиза самата реставрация. 


Предстои да стане ясно какъв е размерът на сумата, която трябва да бъде отделена и за реставрацията и тогава ще може да се обяви обществена поръчка.

Демонтажът на МОЧА започна вчера. Премахната е ръката на войника с “Шпагин”-а. Дейностите продължават и тази сутрин при засилено полицейско присъствие. Отцепен е огромен периметър, има поставени КПП-та. 

 

Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място след реставрацията.

 

Тодева подчерта, че от години монументът се руши безвъзвратно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му. Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот, който обаче все още не е ясен. До тогава ще бъдат съхранявани частите на монумента в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента струва около 20 милиона лева.


"В акта за държавна собственост е записано, че паметникът е собственост на Министерството на културата, само че със своя заповед министърът на културата от 1955 г. го прехвърля на Столичния градски народен съвет. Тази заповед обаче в последствие е обявена по съдебен път за нищожна. По тази логика излиза, че Министреството на културата е трябвало да полага грижи, но такива не са полагани.От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност да поддържа паметника", уточни още Вяра Тодева.


Тя обясни, че в момента цялата отговорност върху стопанисването на обекта е върху областния управител


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама