НОВИНИ


Акад. Денков: Ще разгледаме инвестиции за близо 1 млрд. лева

0 3618 13.12.2023
Акад. Денков: Ще разгледаме инвестиции за близо 1 млрд. лева
Министър-председателят акад. Николай Денков БГНЕС

Днес ще разгледаме няколко мащабни инвестиции, които са за близо 1 млрд. лева, заяви министър-председателят акад. Николай Денков в началото на днешното седмично правителствено заседание.


„В Плевен ще се разшири стъкларският завод „Рубин“. Ще се изгради 300-тонна пещ, ще се модернизират складови площи, с фокус върху иновативни продукти и намаляване на въглеродните емисии. Реализацията на инвестицията ще създаде над 150 работни места в община Плевен“, съобщи премиерът.

 

„Друг ключов проект е за пловдивската община Марица. „Шнайдер Електрик България“ предвижда изграждането на умна производствена сграда, с иновативни технологии и възобновяеми източници на енергия“, посочи Денков. Той допълни, че това ще бъде първото подобно предприятие в Централна и Източна Европа. Инвестицията е за 107 млн. лева и предвижда създаването на поне 105 нови работни места, стана известно от думите на министър-председателя.

 

„В Шумен „Алкомет“ ще разшири алуминиевото си производство с инвестиция от 136 млн. лева. Това ще създаде 136 нови работни места. Проектът цели производството на нови алуминиеви сплави за електромобили и разширяване на продукцията за автомобилопроизводство и соларни панели. Има и няколко други подобни точки от дневния ред“, каза още акад. Денков в началото на правителственото заседание.

 

По думите му най-добрата социална програма за хората е да им бъдат осигурени работни места с добро заплащане. „Оттам идва и една от най-важните мисии на правителството. Това е да осигури инвеститори, които могат да създадат висока добавена стойност, оттам и по-добри заплати за работещите. Това са инвестиции не само за България, това са инвестиции в българите“, смята министър-председателят. 

 

Той припомни и за представеното вчера намерение на белгийски инвеститор, който предвижда да инвестира около 1,1 млрд. евро в три български региона – Стара Загора, Пловдив и Бургас, създавайки нови 1200 работни места. „Това е начинът да догоним средните заплати в Европа. Това е пътят към нормалния европейски живот“, каза в заключение акад. Денков. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама